"A placea" sau "a place"? Zece greseli frecvente cand vine vorba despre conjugarea verbelor in limba romana

Exemple de verbe conjugate gresit (prima forma din perechile de mai jos este cea corecta): "A placea" si nu "a place", "A curata" si nu "a curati" "Triumfa" si nu "triumfeaza" "Adopta" si nu "adopteaza" "A parea" si nu "a pare" "Incununez" si nu "incunun" "Ingadui" si nu "ingaduiesc" "A disparea" si nu "a dispare" "Decern" si nu "decernez" "Voiam" si nu "vroiam".

acum 87 luni (3 Sep 2015)

Regulile dupa care se conjuga verbele limbii romane se invata in clasele primare, astfel ca acestea nu ar trebui sa reprezinte o problema pentru cei care au terminat cel putin opt clase.

Lenuta Brehoi este profesor de limba romana de peste 30 de ani si spune ca aproape nu exista text redat pe una-doua pagini in care elevii sa nu greseasca cel putin o conjugare.

"Dupa cum se stie, verbul este partea de vorbire flexibila care exprima actiuni. Dupa terminatia infinitivului, verbele se grupeaza in patru conjugari, de aceea terminatia infinitivului se numeste caracteristica conjugari", explica profesoara de limba romana.

Potrivit regulilor gramaticale, conjugarea I formeaza infinitivul scurt cu sufixul -a (a lucra, a invata), conjugarea a II-a: formeaza infinitivul scurt cu sufixul -ea (a cadea, a avea, a placea, a tacea), conjugarea a III-a formeaza infinitivul scurt cu sufixul -e (a bate, a cere, a face, a merge), iar conjugarea a IV-a formeaza infinitivul scurt cu sufixul -i si -i (a citi, a privi, a cobori, a uri)

"Cele mai multe abateri se inregistreaza insa la verbele din conjugarea a doua, pe care vorbitorii le muta in conjugarea a treia.

Exemple de verbe conjugate gresit (prima forma din perechile de mai jos este cea corecta):

"A placea" si nu "a place",

"A curata" si nu "a curati"

"Triumfa" si nu "triumfeaza"

"Adopta" si nu "adopteaza"

"A parea" si nu "a pare"

"Incununez" si nu "incunun"

"Ingadui" si nu "ingaduiesc"

"A disparea" si nu "a dispare"

"Decern" si nu "decernez"

"Voiam" si nu "vroiam". ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro