A murit Viorel Cosma, unul dintre cei mai importanti specialisti in muzica lui Enescu

A murit Viorel Cosma, unul dintre cei mai importanti specialisti in muzica lui Enescu

Muzicolog, profesor, lexicograf si critic muzical, Viorel Cosma a fost doctor in Muzicologie (1998), fiind distins cu Premiul Academiei Romane (1974), premiul international al criticii muzicale Artisjus din Budapesta (1984), premiile Uniunii Compozitorilor, cu Ordinele Coroana Romaniei, Steaua Romaniei, Steaua RSR, Meritul Cultural in grad de Mare Ofiter (2003). Este membru a numeroase organisme, asociatii si fundatii profesionale din tara si de peste hotare (Georg Friedrich Handel Gesellschaft din Halle / Saale, The International Musicological Society din Basel, Gesellschaft fur Musikforschung din Kassel, Societe Francaise de Musicologie din Paris, Societe Fryderyk Chopin din Varsovia etc.).

acum 60 luni (15 Aug 2017)

Muzicolog, profesor, lexicograf si critic muzical, Viorel Cosma a fost doctor in Muzicologie (1998), fiind distins cu Premiul Academiei Romane (1974), premiul international al criticii muzicale Artisjus din Budapesta (1984), premiile Uniunii Compozitorilor, cu Ordinele Coroana Romaniei, Steaua Romaniei, Steaua RSR, Meritul Cultural in grad de Mare Ofiter (2003). Studiile muzicale (vioara) le-a inceput in copilarie la Conservatorul Municipal din Timisoara (1929-1931), continuandu-le si amplificandu-le la Universitatea Nationala de Muzica din Bucuresti (1945-1950) cu Mihail Jora, Leon Klepper, Martian Negrea, Constantin Silvestri, George Georgescu, Ion Dumitrescu, Dimitrie Cuclin, Zeno Vancea etc. Este Doctor in Muzicologie (1998), fiind distins cu Premiul Academiei Romane (1974), premiul international al criticii muzicale Artisjus din Budapesta (1984), premiile Uniunii Compozitorilor (de 10 ori, obtinand in 1999 premiul de excelenta si in 2004 Marele Premiu), cu Ordinele Coroana Romaniei, Steaua Romaniei, Steaua RSR, Meritul Cultural in grad de Mare Ofiter (2006). A fost profesor la Conservatorul Alberto della Pergola din Bucuresti (1945-1947), la Liceele de Muzica "Dinu Lipatti" si "George Enescu" din Bucuresti (1951-1964), la Universitatea Nationala de Muzica si Universitatea Hyperion din Bucuresti (1951-1999). A desfasurat o intensa activitate de critica muzicala in presa din Romania si din Europa, America de Sud, America de Nord, Africa si Asia, publicand peste 5.000 de eseuri, studii, articole, recenzii etc.

Ca muzicolog a publicat peste 100 de volume (in limbile romana, engleza, germana, rusa, bulgara, japoneza) cu caracter istoriografic, monografic, lexicografic, epistografic, precum si editii de critica muzicala, muzicologie-comparata, antologii, ghiduri. Este membru a numeroase organisme, asociatii si fundatii profesionale din tara si de peste hotare (Georg Friedrich Handel Gesellschaft din Halle / Saale, The Internationa... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro