A murit matematicianul Solomon Marcus, la 91 de ani
(...) Contributiile lui Solomon Marcus la dezvoltarea stiintei romanesti au fost recunoscute nu numai prin elogiile primite de la confratii din tara si din strainatate, precum si de la studentii sai, ci si prin numeroasele si prestigioasele distinctii care i-au fost acordate, dintre care amintim numai Ordinul National 'Serviciul Credincios' in grad de Comandor, Ordinul National 'Serviciul Credincios' in grad de Mare Ofiter si Ordinul National ' Steaua Romaniei' in grad de Cavaler.
Matematicianul Solomon Marcus, membru al Academiei Romane, a murit joi, la varsta de 91 de ani, a confirmat pentru Hotnews.ro academicianul Viorel Barbu. Solomon Marcus era internat la Spitalul Fundeni, unde fusese transferat zilele trecute de la Spitalul Elias. A absolvit Facultatea de Matematica din cadrul Universitatii Bucuresti, obtinand ulterior titlurile stiintifice de doctor in matematica si doctor docent. Dupa absolvirea facultatii, Solomon Marcus a predat ca profesor la Facultatea de Matematica din cadrul Universitatii Bucuresti. A publicat peste 50 de volume in Romania, traduse in mai multe limbi din Europa si nu numai si aproximativ 400 de articole in reviste stiintifice sau de specialitate. Opera sa a fost citata de peste 1.000 de autori. Federatia Comunitatilor Evreiesti din Romania isi exprima durerea fata de aceasta imensa pierdere si transmite condoleante familiei indoliate. (...) Comunitatea evreiasca din Romania a pierdut un om care a suferit, in tinerete, pentru ca era evreu si care a stiut, toata viata, sa isi poarte evreitatea cu demnitate, constituind un exemplu al valorilor de talie mondiala pe care evreii le-au daruit culturii romane", se arata intr-un comunicat de presa transmis, joi, Agerpres de FCER.
Federatia Comunitatilor Evreiesti din Romania evidentiaza contributia lui Solomon Marcus la dezvoltarea stiintei romanesti, contributie recunoscuta in tara si strainatate. "A vorbi despre Solomon Marcus numai ca despre un eminent om de stiinta sau academician, autor a peste 50 de carti si sute de articole, profesor universitar cu un remarcabil talent pedagogic, ar insemna sa pierzi din vedere latura sensibila, profund umana a personalitatii sale. De fapt, tocmai pregatirea sa stiintifica si artistica si aceasta sensibilitate, cuplata cu o minte analitica stralucitoare, i-au permis, pe langa succesele in sfera matematicii, sa fie un pionier in domeniul poeticii matematice, al lingvisticii matematice, al semioticii aplicate la artele fr... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro