A murit Marin Moraru. "Nu mai am cu cine sa joc", spunea actorul acum un an

A murit Marin Moraru.

Actorul Marin Moraru, in varsta de 79 de ani, a murit duminica, la Spitalul Elias din Capitala, unde era internat din 10 august, a declarat directorul medical al unitatii sanitare, Dana Safta. Era scarbit de prestatiile tinerilor In luna iunie 2015, actorul Marin Moraru, prezent la TIFF Cluj-Napoca, unde-a fost distins cu Premiul de Excelenta, a acordat pentru "Adevarul" ultimul sau interviu, jurnalistului Florin Ghioca, in care explica de ce s-a izolat: "Filmul romanesc e plin de beep-uri.

acum 90 luni (21 Aug 2016)

Actorul Marin Moraru, in varsta de 79 de ani, a murit duminica, la Spitalul Elias din Capitala, unde era internat din 10 august, a declarat directorul medical al unitatii sanitare, Dana Safta. Ea a precizat ca Marin Moraru era internat la Spitalul Elias din 10 august, iar de o zi era la Terapie Intensiva.

In luna ianuarie a acestui an, Marin Moraru declara intr-un interviu, acordat la implinirea a 79 de ani, ca nu isi doreste nimic, "nici macar sanatate". Desi era un critic acerb al productiilor noilor regizori, pe care le acuza de vulgaritate si trivialism, Marin Moraru a acceptat sa joace in telenovele, pentru ca "mi-a placut scenariul cu tiganii, cu foc in curte, cu ce isi doresc ei, cu durerile lor", asa cum motiva intr-un interviu dat pentru "Adevarul".

Un maestru al flegmaticului

Marin Moraru - Marinus, cum il alintau apropiatii - a fost unul dintre cei mai iubiti actori romani de teatru si mai ales de film, pentru ca totusi acesta din urma este cel care te impune in constiinta publicului larg si a generatiilor viitoare. De neuitat raman monologurile sale din diverse filme romanesti, stilul sau de joc mucalit si flegmatic, prin care-a dus la apogeul artei actoricesti aparenta sa lipsa de inzestrari. De fapt, Marin Moraru poate fi socotit un fel de anti-actor - personajele sale sunt, in general, anti-eroi, fiinte sterse si insignifiante la prima vedere - care-a dus la perfectiune tocmai arta actorului.

Memorabile vor ramane dialogurile sale din filme ca "Actorul si salbaticii" (1974, scenariul Titus Popovici, regia Manole Marcus), cand ii da lui Toma Caragiu (dialogul are loc intre stapan si servitor) geniala replica "monseur scrie, monseur citim", sau cele din "Operatiunea Monstrul" (1976, aceiasi Titus Popovici si Manole Marcus se regasesc pe generic), intre patru aparent prieteni (dar care-si pastreaza relatiile sef-subordonat si in vacanta) plecati la pescuit in Delta, alaturi de acelasi Toma... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro