A murit istoricul si disidentul Mihnea Berindei, membru al Comisiei Prezidentiale care a condamnat comunismul

A murit istoricul si disidentul Mihnea Berindei, membru al Comisiei Prezidentiale care a condamnat comunismul

Vladimir Tismaneanu, despre Mihnea Berindei: "A fost sufletul exilului democratic din Paris" Mihnea Berindei, a carui personalitate este intim si puternic legata de lupta anti-totalitara, a fost "sufletul exilului democratic de la Paris", cel care a organizat campaniile de solidaritate cu Paul Goma, Vasile Paraschiv si Doina Cornea, aminteste politologul Vladimir Tismaneanu, intr-un mesaj publicat pe Facebook. "Se poate pretinde - eu in orice caz o fac - ca, fara el, Comitetul si apoi, din 1980 incoace, Liga pentru Drepturile Omului n-ar fi devenit unul dintre instrumentele cele mai eficace ale opozitiei fata de regimul de la Bucuresti", aminteste Monica Lovinescu, facand referire, printre altele, la celebrul caz de solidarizare si, astfel, protejare a lui Paul Goma in fata regimului comunist de la Bucuresti.

acum 47 luni (19 Jun 2016)

Alte cuvinte sunt de prisos astazi", a scris Dorin Dobrincu, pe contul de Facebook.

Mihnea Berindei, istoric, autorul mai multor studii de turcologie publicate in special Franta, a abordat in ultimii ani subiecte de istoria contemporana a Romaniei.

Mihnea Berindei era membru fondator al Comitetului Francez pentru Apararea Drepturilor Omului, transformat, in anii '80, in Liga pentru Apararea Drepturilor Omului in Romania, al carei purtator de cuvant si vicepresedinte a si fost.

Vladimir Tismaneanu, despre Mihnea Berindei: "A fost sufletul exilului democratic din Paris"

Mihnea Berindei, a carui personalitate este intim si puternic legata de lupta anti-totalitara, a fost "sufletul exilului democratic de la Paris", cel care a organizat campaniile de solidaritate cu Paul Goma, Vasile Paraschiv si Doina Cornea, aminteste politologul Vladimir Tismaneanu, intr-un mesaj publicat pe Facebook. A fost sufletul exilului democratic din Paris, apropiat de cercurile disidente din Uniunea Sovietica si Europa de Est.

Aceasta aminteste de eforturile din diaspora pariziana ale lui Mihnea Berindei, care a organizat campaniile de solidaritate cu Paul Goma, Vasile Paraschiv, Doina Cornea, Mihai Botez, Radu Filipescu, Dorin Tudoran si alti disidenti.

Vladimir Tismaneanu rememoreaza un episod al prieteniei dintre ei: "Acum cativa ani, Mihnea ne-a acompaniat pe mine, Horia Patapievici, Mircea Mihaies, la locuinta Monicai Lovinescu si a lui Virgil Ierunca, pe Rue Francois Pinton.

"Se daruia binelui comun, fara semnatura", scria Monica Lovinescu, in exil, despre Mihnea Berindei

Istoricul Mihnea Berindei, care a murit, duminica, a fost unul dintre marile personaje ale diasporei romanesti de la Paris, in vremea in care Romania era inchisa in temnita ororii totalitare. Portretul cel mai limpede al istoricului care i-a lasat pe turcii din secolul al XV-lea deoparte, pentru a se ocupa de extragerea si protejarea lui ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro