A murit inventatorul SMS-ului. Povestea celui care ne-a invatat viata dupa "bip"

A murit inventatorul SMS-ului. Povestea celui care ne-a invatat viata dupa

Dar in acea vreme posibilitatile de introducere a serviciului erau mici: telefoanele mobile erau inca uriase si erau folosite in mare parte de catre oameni de afaceri care nu aveau nici un interes de a comunica pe scurt cu partenerii lor. Prima retea comerciala De la acel moment de acum 20 de ani, SMS-ul s-a extins incredibil si a devenit un fenomen.

acum 89 luni (30 Jun 2015)

160 de caractere

Makkonen nu era format in scoala dura a patentelor. Era vicepresedintele companiei NMT, care a fost prima firma autonoma de telefonie mobila si s-a implicat activ in dezvoltarea tehnologiilor. Cooperarea dintre Friedhelm Hillebrand si Bernard Ghillebaert, primul fiind cel care a propus limita de 160 de caractere, pentru ca avea impresia ca aceasta estelimita de care este nevoie. Dar in acea vreme posibilitatile de introducere a serviciului erau mici: telefoanele mobile erau inca uriase si erau folosite in mare parte de catre oameni de afaceri care nu aveau nici un interes de a comunica pe scurt cu partenerii lor.

Primul SMS din lume

Desi tehnologia a venit din Finlanda, Germania si Franta, britanicii au fost cei care au trimis primul mesaj de telefonie mobila. Am scris Craciun Fericit si i l-am trimis lui Richard Jarvis de la Vodafone, care era la o petrecere de Craciun in acel moment", a povestit momentul Neil Papworth pentru "The Guardian".

Papworth avea in acel moment 22 de ani si era parte a echipei care se ocupa cu implementarea SMS-urilor pe reteaua Vodafone. "A fost formidabil sa vad SMS-ul crescand de la metoda aceea simpla prin care secretarele isi anuntau sefii, pana la aplicatile acestea de astazi", spune Papworth.

Prima retea comerciala

De la acel moment de acum 20 de ani, SMS-ul s-a extins incredibil si a devenit un fenomen. Prima retea care l-a introdus la scara larga a fost Aldiscon, parte a grupului Telia (TeliaSonera astazi) din Suedia, in anul 1993, iar primele oferte comerciale pentru clienti, primele pachete de SMS-uri au fost oferite de reteaua Radiolinja din Finlanda in acelasi an. Motivele nu erau neaparat legate de ei, ci de faptul ca multe retele pur si simplu nu introdusesera planuri tarifare pentru ele si pentru ca nu se reusise interconectarea eficienta intre retele. Asadar, la finalul anului 2000, la nivel global, se trimiteau 35 de mesaje pe l... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro