A murit Geta Caragiu, sora cea mica a lui Toma Caragiu

A murit Geta Caragiu, sora cea mica a lui Toma Caragiu

Geta Caragiu a fost sculptorita si profesoara la Institutul de Arte Plastice "Nicolae Grigorescu" din Bucuresti "Am aflat cu tristete ca a trecut la cele vesnice, la varsta de 88 de ani, Geta Caragiu, de sorginte aromana. Este, totodata, autoarea a numeroase lucrari de sculptura mica, fiind distinsa, printre altele, cu un Premiu de excelenta pentru lucrarea Chivot la Salonul International de Sculptura Mica "Constantin Brancusi" desfasurat la Muzeul de Arta din Targu Jiu (2008).

acum 75 luni (12 Mar 2018)

Geta Caragiu a fost sculptorita si profesoara la Institutul de Arte Plastice "Nicolae Grigorescu" din Bucuresti "Am aflat cu tristete ca a trecut la cele vesnice, la varsta de 88 de ani, Geta Caragiu, de sorginte aromana. Geta Caragiu s-a nascut intr-o familie de aromani (Nico Caragiu si Atena Papastere Caragiu) originara din satul grecesc Aetomilitsa, provincia Konitsa. Geta Caragiu a avut un frate, unul dintre cei mai talentati actori de comedie ai Romaniei - Toma Caragiu, care a avut un sfarsit tragic, la cutremurul din '77, si o sora, Matilda Caragiu-Marioteanu (1927-2009), care a fost o respectata lingvista, membra a Academiei Romane. Anul trecut, cand s-au implinit 40 de ani de la moartea lui Toma Caragiu, sora lui mai mica a vernisat expozitia "Toma si ai lui". De asemenea, in 2011, sculptorita a prezentat o serie de lucrari realizate dupa disparitia fratelui sau mai mare.

Geta Caragiu este autoarea a numeroase lucrari de sculptura de for public, din care citam, printre altele, Statuia ecvestra a lui Mihai Viteazul amplasata in 1994 in Piata Unirii din Oradea; Bustul lui Grigore Antipa, inaugurat in 1995 in Municipiul Tulcea, si statuia istoricului Vasile Parvan amplasata in fata Muzeului Judetean de Istorie din Bacau - toate realizate impreuna cu sculptorul Alexandru Gheorghita, sotul ei. A realizat de asemenea bustul din bronz al lui Toma Caragiu, dezvelit la Ploiesti pe 15 noiembrie 2000, cand marele actor ar fi implinit 75 de ani. Este, totodata, autoarea a numeroase lucrari de sculptura mica, fiind distinsa, printre altele, cu un Premiu de excelenta pentru lucrarea Chivot la Salonul International de Sculptura Mica "Constantin Brancusi" desfasurat la Muzeul de Arta din Targu Jiu (2008). ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro