A murit Dario Fo, un titan al literaturii universale

A murit Dario Fo, un titan al literaturii universale

FRAGMENT Cum sa ajungi intr-o comedie grotesca, fara masca "In acei ani, in vreme ce statele ligii se bucurau de rasunatoarea victorie ce pusese la pamant Serenissima Republica si se pregateau sa- si imparta prada, la Ferrara o companie de actori profesionisti, condusa chiar de Lodovico Ariosto, care se ocupa de teatrul de la Curte, punea in scena o pantomima cu muzicanti si cu actori, in care se reproducea in cheie grotesca situatia de- a dreptul haotica ce domnea intr-o mare parte a Europei, cu evenimente neasteptate si adesea catastrofale. Urma un dans de un macabru grotesc, executat de alti bufoni intrati in scena, in costume de maturatori, cu roabe si carucioare de gunoi, care, slujindu- se de furci, culegeau resturile eroilor macelariti si, tot dansand, le aruncau in tomberoanele de gunoi. Ajuns in avanscena, papa, urmat de cardinalii sai, se urca pe o ridicatura si isi da la o parte mantia de sub care apare armura de razboinic, cu scut si spada. Putin inainte de batalia de la Chiara d'Adda, in care Alfonso d'Este se pregateste sa conduca marele atac al fortelor ligii indreptand spre inamic numeroase tunuri si balestre, Francesco Gonzaga, care are si el rangul de comandant in armata pontificala, e lovit de o cumplita criza a morbului de care sufera. Am aflat de altfel ca Alfonso se bucura de mult respect si consideratie din partea papei, care-l tine pe langa el drept consilier de mare prestigiu. Trebuie deci dizolvata Liga de la Cambrai si formata o noua liga, sfanta de data asta, la care sa adere si germanii, si Spania.

acum 40 luni (13 Oct 2016)

Dupa sfarsitul celui de-al Doilea Razboi Mondial, a studiat artele frumoase la Accademia di Belle Arti di Brera de la Milano. Colaborarea cu RAI a durat peste un deceniu si a prilejuit numeroase conflicte cu cenzura exercitata de Biserica Catolica. De aceea Fo a renuntat la ea, dedicandu-se in exclusivitate teatrului, in cadrul companiei intemeiate in 1962 impreuna cu sotia sa, actrita Franca Rame.

Dario Fo a fost si a ramas un om de teatru total: scrie textele, semneaza regia spectacolelor, joaca pe scena de multe ori ca unic actor. Piesele sale aveau la inceput o structura de farsa si erau scrise in raspar cu "teatrul burghez" al epocii, reinviind traditia italiana a improvizatiei din commedia dell'arte. In 1969, Fo monteaza spectacolul Misterul buf, cel mai mare succes al sau, care reunea texte in diferite dialecte recitate de un singur interpret: autorul insusi.

In plan politic, omul de teatru a militat toata viata in randul stangii italiene, fiind totodata, prin textele si spectacolele sale satirice, un critic necrutator al derapajelor politice din peninsula. Volumul, mai vandut roman al anului 2014 in Italia, a fost tradus de Vlad Russo si apare in Colectia "Raftul Denisei" la Editura Humanitas Fiction.

Dario Fo, iconoclastul autor al Misterului buf si a multe alte piese de teatru ce reinvie traditia commediei dell'arte - laureat al Premiului Nobel pentru literatura in 1997 -, a publicat in 2014 primul sau roman Fiica papei, dedicat vietii uneia dintre figurile remarcabile ale Renasterii italiene: Lucrezia Borgia. Fascinat de ideea lumii ca spectacol, Dario Fo reconstituie in cheie sarcastica societatea italiana din vremea Renasterii, propunandu-ne totodata o suita de portrete desenate de el dupa originalele timpului.

Din acest cadru desprinde povestea familiei Borgia care alcatuieste o adevarata saga, plina de infruntari si crime sangeroase, savarsite deopotriva prin fier si prin otrava. Pe Lucrezia insa, fiica lui... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro