A murit cascadorul Paul Fister, unul dintre oamenii de suflet ai lui Sergiu Nicolaescu: "Viata mea e aici, la curu' calului!"

A murit cascadorul Paul Fister, unul dintre oamenii de suflet ai lui Sergiu Nicolaescu:

Actorul si cascadorul Paul Fister isi duce viata pe platourile de filmare ale peliculelor romanesti si straine care se filmeaza la noi in tara de aproape jumatate de secol. A dat examen si a intrat la Scoala Militara de Muzica de la Bucuresti, insa a fost dat afara de la fanfara din cauza originii sociale nesanatoase. Dupa ce am terminat de filmat sariturile cascadorilor, am adunat toate cutiile de carton pentru Florin, care trebuia sa sara si el de pe la sapte-opt metri. Dupa ce a petrecut 15 ani in cea mai temuta inchisoare din Statele Unite, San Quentin, pentru spargeri, atac si posesie de droguri, Trejo a ajuns intamplator pe platourile de filmare de la "Trenul evadarii" / "Runaway Train", in 1985, unde i s-a oferit un rol episodic, de puscarias. In paralel cu aceasta colaborare, Paul Fister a avut aparitii in ipostaza de actor si cascador in productii marca Gheorghe Vitanidis ("Muschetarul roman", "Colierul de turcoaze") si Mircea Moldovan ("Pintea", "Muntii in flacari"), in doua dintre cele trei filme din trilogia "ardelenilor" ("Profetul, aurul si ardelenii" si "Pruncul, petrolul si ardelenii") si in alte filme de referinta pentru cinematografia romaneasca, precum "Buzduganul cu trei peceti", in regia lui Constantin Vaeni, "Ecaterina Teodoroiu", in regia lui Dinu Cocea sau "Misterele Bucurestilor", in regia lui Doru Nastase.

acum 38 luni (31 May 2017)

Iata fragmente dintr-un reportaj pe care "Weekend Adevarul" i l-a dedicat in urma cu doi ani. A jucat in zeci de filme, cu sau fara cai, si locuieste chiar in incinta studiourilor MediaPro din Buftea. Actorul si cascadorul Paul Fister isi duce viata pe platourile de filmare ale peliculelor romanesti si straine care se filmeaza la noi in tara de aproape jumatate de secol. Sigfrid Paul Fister, acesta este numele lui intreg, incepe sa-si depene amintirile cu lacrimi in ochi: "In 1967 am intrat pentru prima oara in curtea asta, acum 48 de ani. In vremurile de aur ale cinematografiei, in curtea studiourilor pasteau peste 30 de cai. Inclusiv Fiona, magarita devenita vedeta dupa ce a aparut de cateva ori in platoul emisiunii lui Catalin Maruta.

Pe el, Paul Fister, cel care "imblanzeste" toate aceste animale, il stie toata lumea din Buftea, "de la copilul de tata si pana la mosul care nu mai are niciun dinte in gura", cum ii place lui sa spuna. Tatal sau, pe care-l chema tot Paul Fister, un sas mandru, capitanul echipei de rugby Olimpia Brasov, a fost asasinat chiar in ziua in care micul Sigfrid, asa cum i se spunea atunci in familie, implinea varsta de 5 ani. A urmat o perioada in care se juca zilnic de-a Fanfan la Tulipe la poalele Tampei, dupa ce vazuse filmul cu Gerard Philipe de opt sau noua ori. Dupa un periplu prin Turnu Severin, de unde se tragea familia mamei, Paul a vrut sa faca o cariera in armata. A dat examen si a intrat la Scoala Militara de Muzica de la Bucuresti, insa a fost dat afara de la fanfara din cauza originii sociale nesanatoase.

Paul Fister in filmul "Aferim" (2015)

Chefuri cu Dan Spataru la Medgidia

Dupa esecul cu Scoala Militara, a plecat la Medgidia, unde avea un unchi care era director de intreprindere. S-a calificat ca strungar si s-a apucat si de box. Devenise o mica vedeta locala, facea chefuri cu Dan Spataru si gasca lui de machedoni si turci... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro