A inceput sfarsitul Regatului Unit?

Una dintre cele mai interesante analize istorice legate de Marea Britanie si Europa a fost facuta, cu multe decenii inainte de Brexit, de Ion Ratiu, care este, poate, cel mai cunoscut roman care si-a petrecut viata in Marea Britanie. Tot in centrul continentului, exista un factor fragil de echilibru: monarhia habsburgica, care, prin actul prin care imparatul Francisc al II-lea renunta la Coroana Sfantului Imperiu Romano-German si isi asuma titlul de Imparat al Austriei, se retrasese din procesul de unificare germana si pasea pe drumul care avea sa duca, in 1867, la formarea Austro-Ungariei. Locul lumii germanice divizate si ravasite de razboi fusese luat de Europa Occidentala, o regiune, de asemenea, divizata si ravasita de razboi, dar in curs de coagulare, proces care avea sa duca, in 1957, la semnarea Tratatului de la Roma, actul de nastere a ceea ce este azi Uniunea Europeana.

acum 52 luni (24 Jun 2016)

Iar premierul David Cameron va ramane in istorie, probabil, drept un exemplu clasic de politician cinic, dispus sa sacrifice viitorul tarii sale de dragul de a mai castiga un mandat.

Initiativa organizarii referendumului a fost lansata de el in campania electorala precedenta si a avut rolul de a asigura conservatorilor voturile cu care au invins in acele alegeri. De fapt, David Cameron a licitat in cel mai populist mod cu putinta pentru voturile unui electorat care alegea, in mod natural, formatiunea extremista UKIP. La fel de probabila este si o criza politica. Formatiuni politice extremiste din Franta si din Italia au cerut, la randul lor, organizarea unor referendumuri pentru parasirea Uniunii Europene, iar reactia in lant declansata de votul britanicilor va insemna cel mai mare cutremur pentru constructia europeana. Rezultatele votului din diferitele parti ale Regatului ne arata ca exista toate sansele ca Elisabeta a II-a sa fie ultimul monarh care poarta coroana Angliei, Tarii Galilor, Scotiei si Irlandei de Nord. Am stat de vorba cu mai multi istorici britanici, care cred ca Regatul Unit se va destrama ca urmare a votului de joi. Cel mai raspandit scenariu este cel in care Scotia devine independenta si ramane in Uniunea Europeana, Irlanda de Nord se uneste cu Irlanda si, astfel, ramane in UE, iar Anglia si Tara Galilor vor incerca sa isi croiasca un drum propriu. Un drum care le-ar putea transforma fie in cel de-al 51-lea stat al SUA, fie intr-o tara asociata de facto Statelor Unite ale Americii, adica intr-o fosta mare putere care si-a pierdut complet relevanta pe plan international. Poate nu intamplator, Scotia era zona unde voturile in favoarea ramanerii in Uniunea Europeana au depasit pragul de 60 la suta din total. In Irlanda de Nord, regiune unde, de asemenea, oamenii au votat masiv in favoarea ramanerii in Uniunea Europeana, datele demografice arata o crestere inexorabila a procentajului populatiei romano-catolice, favorabila unirii cu Irland... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro