A inceput sedinta CSAT, unde se discuta un raport privind terorismul

Potrivit Administratiei Prezidentiale, pe ordinea de zi a sedintei se va afla, Ghidul Strategiei Nationale de Aparare a Tarii pentru perioada 2015 - 2019, Planul national de prioritati informative pentru anul 2016, planul de intrebuintare a fortelor armate ale Romaniei care se trimit la misiuni si operatii in afara teritoriului statului roman in anul 2016, masurile adoptate de catre Romania in vederea punerii in aplicare a regimurilor de sanctiuni internationale, strategia de informatii 2015 - 2019 a Serviciului Roman de Informatii, raportul privind Sistemul National de Prevenire si Combatere a Terorismului, propunerile de buget ale institutiilor cu atributii in domeniul securitatii nationale pentru anul 2016 si programul de activitate a Consiliului Suprem de Aparare a Tarii pentru anul 2016.

acum 100 luni (10 Dec 2015)

UPDATE 15.30: Consiliul Suprem de Aparare a Tarii (CSAT), reunit joi, a aprobat Ghidul Strategiei Nationale de Aparare a Tarii pentru perioada 2015 - 2019, document care are ca scop principal furnizarea de informatii usor de inteles atat institutiilor, celor familiarizati cu domeniul apararii si securitatii nationale, cat si celor mai putin avizati, conform unui comunicat al Administratiei Prezidentiale.

Ghidul este un document de orientare strategica in baza caruia Consiliul Suprem de Aparare a Tarii asigura organizarea si coordonarea unitara a activitatilor care privesc apararea tarii si securitatea nationala, participarea la mentinerea securitatii internationale si la apararea colectiva, in conformitate cu prevederile Constitutiei Romaniei.

O alta tema de pe agenda sedintei a reprezentat-o aprobarea Planului National de Prioritati Informative, document care releva principalele categorii de riscuri, amenintari si vulnerabilitati la adresa securitatii nationale pentru anul 2016.

"Anul viitor, fortele armate ale Romaniei vor continua participarea la misiuni si operatii in afara teritoriului statului roman sub conducerea NATO, UE, OSCE si ONU, realizand doua misiuni esentiale: apararea Romaniei si a aliatilor sai si promovarea stabilitatii regionale si globale. Efortul principal va fi reprezentat de participarea cu forte si mijloace la misiunea NATO din Afganistan - Resolute Support Mission (RSM), concomitent cu mentinerea participarii la operatiile NATO KFOR si UE ALTHEA din teatrul de operatii din Balcani", arata Administratia Prezidentiala. Dintre acestia, 943 de militari pot fi desfasurati in teatrele de operatii, precum si in cadrul misiunilor individuale de observare si monitorizare, iar alti 238 de militari se vor afla in tara, cu posibilitatea de a fi dislocati la ordin.

La randul sau, MAI va pune la dispozitie pentru misiunile Uniunii Europene, OSCE, NATO si ONU, in anul 2016, un numar de 1530 de jandarmi si politisti, di... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro