A fugit din tara pentru a-si implini destinul de inventator: a facut robinetul cu senzori si un dispozitiv medical revolutionar

A fugit din tara pentru a-si implini destinul de inventator: a facut robinetul cu senzori si un dispozitiv medical revolutionar

Eugen Cretu (70 de ani) si-a descoperit pasiunea pentru inventica in timpul facultatii, la Iasi, desi profilul ales atunci, Chimie Industriala, nu i-a placut prea mult. Autoritatile comuniste de atunci au decis ca inventia galateanului este mult prea avansata pentru acea perioada si au trecut-o pe linie moarta, desi ea ar fi simplificat mult munca celor din industria textila si ar fi redus semnificativ si costurile de fabricatie. A dezvoltat o masina de imprimat covoare pana la punctul in care aceasta putea actiona cu mii de duze de imprimat, in genul softurilor de astazi, care permiteau realizarea a numeroase modele. Eugen a fost fascinat de ceea ce i-a povestit un coleg de la Institutul de Cercetari Textile din Bucuresti, care vizitase India, unde a aflat despre o tehnologie de imprimare cu spuma, ceva nemaiauzit la acea vreme.

acum 69 luni (4 Mar 2017)

Eugen Cretu (70 de ani) si-a descoperit pasiunea pentru inventica in timpul facultatii, la Iasi, desi profilul ales atunci, Chimie Industriala, nu i-a placut prea mult. Tatal sau era profesor de chimie si i-a ascultat sfatul, cu toate ca nu stia prea bine atunci ce doreste sa faca.

In schimb, tot ceea ce tinea de automatizari l-a captivat pe Eugen, iar in anul IV a realizat prima sa inventie: a fost vorba de un aparat de masurare a umiditatii textilelor.

Autoritatile comuniste de atunci au decis ca inventia galateanului este mult prea avansata pentru acea perioada si au trecut-o pe linie moarta, desi ea ar fi simplificat mult munca celor din industria textila si ar fi redus semnificativ si costurile de fabricatie.

Cenzura i-a blocat inventiile

In 1977, la Institutul de Cercetari Textile din Bucuresti, Eugen si-a continuat cercetarile. A dezvoltat o masina de imprimat covoare pana la punctul in care aceasta putea actiona cu mii de duze de imprimat, in genul softurilor de astazi, care permiteau realizarea a numeroase modele.

Si aceasta inventie s-a dovedit a fi prea mult pentru autoritatile comuniste, pentru ca, in opinia lor, ar fi trebuit realizata o linie de productie mult mai complexa decat orice exista la acel moment in tara, iar costurile ar fi fost pe masura.

Inventatorul nu s-a lasat descurajat de refuzul autoritatilor de a-i pune in practica creatiile , in 1983, a inventat un dispozitiv de imprimat textile prin pulverizare. Eugen a fost fascinat de ceea ce i-a povestit un coleg de la Institutul de Cercetari Textile din Bucuresti, care vizitase India, unde a aflat despre o tehnologie de imprimare cu spuma, ceva nemaiauzit la acea vreme.

Ceea ce facea inventia indienilor si mai captivanta era faptul ca spuma creata de ei nu se descompunea, asa cum se intampla in mod obisnuit cu orice alta spuma. Coi... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro