A aparut "Linux-ul romanesc": o echipa de cercetatori clujeni a lansat doua sisteme de operare gratuite

A aparut

Stefan Brandusa, coordonator dezvoltare pentru cele doua sisteme de operare, a declarat, sambata, la evenimentul de lansare, desfasurat la sala Auditorium Maximum a Universitatii "Babes-Bolyai" (UBB), ca ideea unor astfel de sisteme a pornit din Cluj-Napoca in urma cu patru ani.

acum 71 luni (30 Aug 2015)

Stefan Brandusa, coordonator dezvoltare pentru cele doua sisteme de operare, a declarat, sambata, la evenimentul de lansare, desfasurat la sala Auditorium Maximum a Universitatii "Babes-Bolyai" (UBB), ca ideea unor astfel de sisteme a pornit din Cluj-Napoca in urma cu patru ani. "Ideea dezvoltarii unor sisteme de operare noi a pornit din Cluj-Napoca, in urma cu patru ani, in anul 2011, iar abia acum echipa noastra de dezvoltatori, programatori si specialisti in IT - RogentOS, a reusit sa lanseze doua sisteme, bazate pe platforma Linux, care sunt produse suta la suta romanesti. Primul sistem de operare are ca tinta oamenii obisnuiti, utilizatorul de acasa, dar se adreseaza si administratiei publice sau institutiilor de invatamant. Argent este un modul de server care vizeaza securitatea nationala si se adreseaza institutiilor de aparare, cum ar fi Ministerul Apararii, cel de Interne, dar si STS, SRI. Sistemul Argent are niste particularitati care ne ajuta sa protejam sistemul de aparare mai eficient decat cele existente, are o filtrare consecventa si un model de securizare mai mare decat alte sisteme de operare", a spus Brandusa. Suntem siguri ca institutiile de aparare ar fi interesate de produsul nostru. Echipa de programatori lucreaza la un al treilea sistem de operare numit Argos, conceput pentru telefoane mobile sau tablete, care ar putea inlocui actualele sisteme existente pe aceste dispozitive. Citeste si "Daily Mail", despre inventia de Nobel a clujenilor: "Sangele artificial, care va putea fi folosit pe oameni, fara efecte secundare, a fost creat in Romania"

VIDEO Sange artificial fabricat la Cluj: inventie de premiu Nobel, sanse slabe de finantare ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro