97 de ani de la unirea Basarabiei cu Romania. Mobilizare generala in tara, in diaspora si in Republica Moldova, pentru manifestatii unioniste

Dincolo de orice alte comentarii despre soarta ori convulsiile politice si strategice, un lucru pare destul de clar. Dar acea scurta pauza de suveranitate a gintei latine a fost flancata de doua lungi "anotimpuri" in care Basarabia a stat, si inca mai sta, dincolo de granita romaneasca.

acum 58 luni (26 Mar 2015)

Dincolo de orice alte comentarii despre soarta ori convulsiile politice si strategice, un lucru pare destul de clar. Daca ne uitam in urma, observam ca de mai bine de doua secole Romania se tot gandeste la Basarabia.

A fost doar o singura exceptie, intre 1918 si 1940, cand pamantul spalat de Prut si Nistru facea parte din Romania Mare. Dar acea scurta pauza de suveranitate a gintei latine a fost flancata de doua lungi "anotimpuri" in care Basarabia a stat, si inca mai sta, dincolo de granita romaneasca. La care se adauga alti 75 de ani, din 1940 pana azi. Desi se vorbeste acum tot mai apasat despre unirea Republicii Moldova cu Romania, este inca greu de spus cand anume se va infaptui acest deziderat.

Manifestatii pe tot cuprinsul tarii

Daca tot vorbim de unionisti, atunci sa spunem ca Platforma "Actiunea 2012" anunta pentru week-end-ul care urmeaza manifestatii de amploare, menite sa aminteasca atat momentele istorice, cat si vama inca existenta intre cele doua state romanesti. Este ziua in care, cu 97 de ani in urma, Sfatul Tarii de la Chisinau vota unirea Republicii Democratice Moldovenesti cu Romania.

Vibreaza si romanii din diaspora

Si nu numai atat, pentru ca nici romanii din diaspora nu vor fi mai prejos. Aceeasi ocazie va genera un tumult al comunitatilor din Europa, amintind de Paris, Roma, Padova, Bolognia, Venetia, Atena, Barcelona, Madrid, Copenhaga, Luxemburg, Dublin, cat si din Statele Unite ale Americii. Chisinaul anunta, pentru duminica, 29 martie, o Mare Adunare Tricolora, organizatorii mizand pe cel putin cateva mii de oameni care vor imbraca centrul orasului in cele trei culori ale drapelului Romaniei. ... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro