82 de ani de la greva istorica din Atelierele CFR Grivita. Vasile Roaita - tanarul care ar fi pornit sirena

82 de ani de la greva istorica din Atelierele CFR Grivita. Vasile Roaita - tanarul care ar fi pornit sirena

S-a speculat faptul ca a existat un barbat numit Vasile Roaita care ar fi tras semnalul de alarma si ar fi fost cel care a initiat manifestatia. "Se spune ca Vasile Roaita a fost cel care a tras semnalul de alara la Atelierul Grivita, ca el a fost cel care a pus masele in miscare atunci.

acum 58 luni (15 Feb 2015)

In anul 1932, guvernul Romaniei a introdus o serie de masuri nepopulare menite sa reduca efectele resimtite in tara noastra din cauza crizei economice care a inceput in anul 1929. Masurile au afectat o multime de oameni, dar adevaratul soc pentru angajatii CFR a venit in momentul in care, in luna ianuarie a anului 1933, la Atelierele CFR Grivita din Bucuresti a fost anuntat faptul ca ar putea sa scada si salariile angajatilor.

Vasile Roaita, presupusul initiator al grevei

Nemultumiti de toate aceste lucruri, angajatii Atelierelor CFR Grivita au decis sa iasa in strada si sa isi strige nemultumirile. Si-au intrerupt activitatea si tot ce au mai facut a fost sa incerce, in strada, sa isi ceara drepturile care le fusesera rapite. Despre initiatorii grevei s-a vorbit mult de-a lungul vremii si au fost speculate si numele unor persoane care ar fi participat la demararea evenimentului din 1933 ce avea sa ramana in cartile de istorie. S-a speculat faptul ca a existat un barbat numit Vasile Roaita care ar fi tras semnalul de alarma si ar fi fost cel care a initiat manifestatia.

"Se spune ca Vasile Roaita a fost cel care a tras semnalul de alara la Atelierul Grivita, ca el a fost cel care a pus masele in miscare atunci.

Cum s-a desfasurat greva Zilele de 15 si 16 februarie 1933 au fost cu adevarat dramatice pentru cei care au luat parte la greva. Au inceput manifestatia, iar pe 16 februarie, in toiul actiunii, jandarmii au intervenit in forta si au inceput sa traga in dreapta si-n stanga. Ani mai tarziu, Constantin Negrea, unul dintre muncitorii Atelierelor CFR Grivita, ar fi spus ca el a fost cel care a tras sirena prin care s-a dat semnalul pentru inceputul grevei. ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro