80% din achizitiile din imobiliare, realizate de cinci investitori

CTP, GLL, P3, NEPI si Globalworth au cumparat anul trecut proprietati in Romania in valoare de peste 500 de milioane de euro, din totalul de 650 de milioane de euro consemnat la nivelul intregii piete. Pe piata de birouri, cele mai notabile tranzactii au fost preluarea de la Portland Trust a Floreasca Park de catre fondul german de investitii GLL si achizitia de catre Globalworth a Green Court Building B de la Skanska.

acum 86 luni (1 Feb 2016)

CTP, GLL, P3, NEPI si Globalworth au cumparat anul trecut proprietati in Romania in valoare de peste 500 de milioane de euro, din totalul de 650 de milioane de euro consemnat la nivelul intregii piete.

"Companiile CTP, GLL si P3 au realizat cele mai mari volume de investitii anul trecut, in conditiile in care in 2013 si 2014 NEPI si Globalworth au fost cei mai activi.

JLL negociaza o serie de tranzactii care ar putea sa fie incheiate in lunile urmatoare si care au sanse mari sa atraga nume noi de investitori", a declarat Silviana Badea, Head of Capital Markets, Associate Director, JLL Romania.

Pe piata de birouri, dupa o absenta de 6 ani a fondurilor germane institutionale, GLL a cumparat Floreasca Park si Victoria Center, pentru un total de aproape 130 milioane de euro.

Volumele tranzactionate au fost dominate de achizitiile de spatii industriale (41%), un maxim istoric pentru aceasta piata, urmate de birouri (38%). Cele mai mari tranzactii realizate in 2015 pe piata industriala au fost preluarea de catre P3 a parcului industrial Europolis Park de la CA Immo si achizitia Bucharest West de catre CTP de la Portland Trust.

Pe piata de birouri, cele mai notabile tranzactii au fost preluarea de la Portland Trust a Floreasca Park de catre fondul german de investitii GLL si achizitia de catre Globalworth a Green Court Building B de la Skanska.

Singura tranzactie mare pe piata de retail a fost realizata de NEPI, prin preluarea Iris Titan de la compania scotiana Aberdeen.

In ceea ce priveste randamentele investitionale, pe piata de birouri si retail s-au situat la 7,5%, in timp ce pe segmentul industrial acestea sunt de 9,00%. "Randamentele s-au comprimat cu 25-75 puncte de baza (0,25-0,75 puncte procentuale) in 2015, dar pentru prima parte a anului 2016 nu ne asteptam ca scaderea sa continue in acelasi ritm in contextul in care, desi conditiile de finantare s-au imbunatatit in Romania fata de anii trecuti, doba... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro