70 de ani de la Masacrul de la Moisei: 29 de romani ucisi cu sange rece de unguri, in doua case de lemn

70 de ani de la Masacrul de la Moisei: 29 de romani ucisi cu sange rece de unguri, in doua case de lemn

Acesti tarani ardeleni erau internati in lagarele de munca din orasul Viseu de Sus, fiind acuzati de "tradare de patrie", de patriotism romanesc ori partizanat. In ziua de sambata, 14 octombrie 1944, prizonierii din lagarul de la Viseu de Sus au fost urcati de militari unguri intr-un camion si transportati la Moisei, comuna fiind in prealabil complet evacuata de locuitori. Crimele de la Moisei au constituit sursa de inspiratie pentru filmul artistic Ultima frontiera a mortii, regizat de Virgil Calotescu in anul 1979, film care ii are in distributie pe Florin Piersic, Ion Dichiseanu, Vlad Radescu, Emanoil Petrut, Mihai Mereuta sau Mariana Mihut.

acum 78 luni (14 Oct 2014)

Autoritatile locale au pus la cale o serie de evenimente menite sa readuca in atentia opiniei publice acest eveniment tragic din istoria localitatii Moisei. Depunerile de coroane, potrivit declaratiilor facute, pentru "Adevarul", de catre primarul Toader Stetco, vor avea loc pe 21 octombrie.

Masacrul care a marcat viata unei comunitati

Dupa Dictatul de la Viena din 30 august 1940, Nord-Vestul Transilvaniei a intrat sub ocupatie maghiara, intreg Maramuresul fiind alipit Ungariei.

Au fost identificate 31 de victime, dintre care doi au ramas in viata. Dintre cele 31 de victime, 24 erau originari din judetul Mures, 3 din judetul Cluj si 4 din judetul Maramures. Acesti tarani ardeleni erau internati in lagarele de munca din orasul Viseu de Sus, fiind acuzati de "tradare de patrie", de patriotism romanesc ori partizanat.

In ziua de sambata, 14 octombrie 1944, prizonierii din lagarul de la Viseu de Sus au fost urcati de militari unguri intr-un camion si transportati la Moisei, comuna fiind in prealabil complet evacuata de locuitori. 12 dintre ei au fost inchisi intr-o casuta de lemn, fiind impuscati de catre soldatii maghiari, care trageau prin geamuri si usa. Masacrul s-a intamplat pe la orele 15, in aceeasi noapte, militarii incendiind satul si arzand circa 300 de case.

Cadavrele intrate deja in putrefactie, au fost ingropate la doua saptamani dupa comiterea masacrului, cand localnicii au revenit la gospodariile lor. Deasupra gropii comune s-a inaltat o troita de lemn, inlocuita dupa cativa ani de un obelisc din piatra. Monumentul cuprinde 12 figuri de piatra - 2 chipuri omenesti si 10 masti traditionale maramuresene - fiind realizat de sculptorul maramuresan Gheza Vida.

Crimele de la Moisei au constituit sursa de inspiratie pentru filmul artistic Ultima frontiera a mortii, regizat de Virgil Calotescu in anul 1979, film care ii ar... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro