70 de ani de la exodul armenilor. Vartan Arachelian: "Familia mea avea un cod de comunicare. Daca vor trimite fotografii stand in picioare, e suportabil"

70 de ani de la exodul armenilor. Vartan Arachelian:

o multime de concetateni dobrogeni, etnici germani, se inregimentara cuminti si geometric, la rand, la masina de tocat carne de tun. Dar astea n-aveau sa ierte faptul ca, in razboiul anti-sovietic, tineri armeni au luptat in armata romana si au murit pe front - cum e deja cunoscut cazul marelui om de teatru, constantean prin nastere, Haig Acterian, dar si al necunoscutilor, unchi ai mei - fratii mamei -, unul cazut La Cotul Donului si altul, fugit din prizonieratul sovietic din stepele calmuce. Nu voi mai fi apostrofat, cum mi se intamplase dupa Razboi de cateva ori, in vremea foamei, cand tineam locul noaptea la coada pentru painea cartelata, dar care nu ajungea pentru toate ratiile, ca ce treaba avem cu painea locului, cand locul nostru e aiurea, sa ne ducem la Erzerum, ca acolo e dreptul nostru la painea cea de toate zilele. In septembrie, asadar la numai cateva saptamani dupa plecarea primului lot, saptamanalul armenesc de la Bucuresti, "Bahag", ii informa pe cei care mai credeau in gogosile publicatiei Frontului ca au sosit primele scrisori de la repatriatii din Romania. De unde la Constanta, pe punte, fusesera fitirisiti cu un balsoi protocol, cu discursuri ale consulului sovietic, cu muzica de fanfara etc., inainte ca vaporul sa acosteze la Batumi, aveau sa urce la bord granicerii sovietici, insotiti, probabil, si de alte "unelte" de-ale lui Beria. Cu acest spor modest de populatie, Republica spera sa poata depasi proiectul lui Stalin de a reduce nivelul unional de reprezentare administrativa la una de regiune autonoma.

acum 70 luni (12 Mar 2016)

Asa, ciuntit si secatuit de cei mai sinistri 100 de ani care se pot scrie in istoria unui stat atat de mic. Cativa dintre armenii care-si celebrau libertatea la final de secol XX traisera, in urma cu jumatate de secol, in Romania. In Romania de dupa cel de-Al Doilea Razboi Mondial, supusa capriciilor unuia dintre cei mai sangerosi dictatori din secolul XX, propaganda sovietica putea transforma orice minciuna in cel mai ravnit adevar. Va prezentam tragica epopee a armenilor catre casa, povestita de jurnalistul de orgine armeana Vartan Arachelian. Doi ani mai tarziu, avea sa vina schimbul de populatie pricinuit de cedarea Cadrilaterului; plecau bulgarii de la noi la schimb cu romanii de la ei. o multime de concetateni dobrogeni, etnici germani, se inregimentara cuminti si geometric, la rand, la masina de tocat carne de tun. Dupa un deceniu ii vor urma si turcii - nu doar cei din Ada Kaleh, dar si din Dobrogea. Odata ca una dintre cele 16 republici unionale era RSS Armeana, un colt de pamant muntos, ceva mai mare decat Dobrogea; Al doilea avantaj, unul ideologic, era faptul ca din mana de comunisti ilegalisti constanteni, o buna parte, arestati si condamnati sub Antonescu, erau chiar armeni. Si in URSS, desi reprezentau cam un procent si jumatate din populatie, straluceau in serviciile secrete si in diplomatie. Dar si ca razboinici: pe front, armenii dadusera, raportati la numarul de locuitori ai URSS, cei mai multi eroi cu "Steaua de Aur". Si la numarul de generali si maresali erau lideri in clasamentul unional.

Unii dintre acesti eroi de razboi vor trece prin Romania, altii vor ocupa functii importante atat la ambasada sovietica, cat si la Consulatul din Constanta. Dar astea n-aveau sa ierte faptul ca, in razboiul anti-sovietic, tineri armeni au luptat in armata romana si au murit pe front - cum e deja cunoscut cazul marelui om de teatru, constantean prin nastere, Haig Acterian, dar si al necunoscutilor, unchi ai mei - fratii mamei -, unul cazut La Cotul Do... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro