7 acte de bunatate in momente de iad din partea celor pe care istoria i-a asezat de partea raului

7 acte de bunatate in momente de iad din partea celor pe care istoria i-a asezat de partea raului

Totusi, nu toate actele de eroism au venit doar de la "baietii buni" ai istoriei. In timp ce alti ofiteri nazisti au abuzat de privilegiile lor, provocand prizonierilor si mai multe chinuri decat erau impuse de regimul lui Hitler, Kubinyi le-a permis evreilor din lagarul sau de munca sa isi tina traditiile si sarbatorilor, unele tinandu-le alaturi de ei. In orasul Brcko, un ofiter de politie sarb a salvat o familie de musulmani pe care o cunostea dintr-un lagar de concentrare cu acte false. Cu toate ca procesul de eliberare a fost unul foarte lent si ca a facut totul intr-un mod care sa nu ii complice situatia, Carter este un exemplu de decenta.

acum 84 luni (6 Jun 2015)

Totusi, nu toate actele de eroism au venit doar de la "baietii buni" ai istoriei. Uneori si cei pe care vremurile i-au asezat in tabara celor rai au dat dovada de caracter si de adevarat eroism. Un ofiter nazist maghiar care s-a intamplat sa fie adventist de ziua a saptea, el a refuzat sa poarte o arma chiar si atunci cand supraveghea detasamente de munca fortata. In timp ce povestea s-ar fi putut incheia cu rasturnarea lui Kubinyi de catre prizonierii sai, viata reala a avut ceva mult mai emotionant de prezentat.

Din momentul in care a preluat lagarul de munca din localitate, Kubinyi a lasat umanitatea sa straluceasca prin el. In timp ce alti ofiteri nazisti au abuzat de privilegiile lor, provocand prizonierilor si mai multe chinuri decat erau impuse de regimul lui Hitler, Kubinyi le-a permis evreilor din lagarul sau de munca sa isi tina traditiile si sarbatorilor, unele tinandu-le alaturi de ei. Povestea devine si mai interesanta in momentul in care Kubinyi primeste ordine directe de a trimite evreii la camerele de gazare. In timp ce cel de-al Treilea Reich se dezintegra, Kubinyi impreuna cu oamenii sai au incercat sa se ascunda cat au putut de bine in Ungaria. Nu a fost usor, mai ales ca la un moment dat o parte dintre evrei au fost prinsi de politia maghiara hortysta. Kubinyi a mers cu multe sticle de alcool si a reusit sa ii adoarma pe politisti si apoi sa fuga impreuna cu oamenii sai. In cele din urma i-a dus pe cei pe care ii supraveghease intr-unul dintre orasele ocupate de Armata Rosie, salvandu-le viata astfel. Anonimii sarbi care si-au salvat de la moarte vecinii musulmani In iulie 1995, trupele bosniaco-sarbe au intrat in Srebrenica, o mica enclava multiculturala de pace in cosmarul razboaielor balcanice. Ce a urmat a fost cel mai grav masacru civil in Europa de la finalul celui de-al Doilea Razboi Mondial. Peste 7.000 de baieti si barbati musulmani au fost executati, in vreme ce supravietuitorii fugeau fiind urmariti de bombele armatei sarbe. Chi... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro