600 de ani de istorie. Biserica Bucur
"Io, Mircea I Basarab, Domnul Tarii Romanesti, Duce al Fagarasului si biruitor al tinutului Dobrogei de peste Dunare, la anul 6924 (1416) am zidit biserica de zid, in locul celei de lemn a lui Bucur, in padure, pe movila de langa Dambovita, cu hramul Sf. Ranile vechi ?ale bisericii, ?"vindecate" ?in secolul XXI Asadar, pisania bisericii, realizata la 1898 de preotul Grigorie Musceleanu si asezata intre lespezile de piatra din biserica, mentioneaza construirea, la 1416, de catre domnitorul Mircea cel Batran a primei biserici din zidarie, pe locul unei biserici mai vechi, din lemn.
Una dintre cele mai vechi biserici din Bucuresti, mica si dosita de constructii, este situata in centrul orasului, pe un mic deal la care nu poti ajunge decat daca urci pe cateva trepte din piatra. In urma cu fix 600 de ani era inconjurata de padure, astazi este umbrita de blocuri de beton, moderne si sufocante.
"Io, Mircea I Basarab, Domnul Tarii Romanesti, Duce al Fagarasului si biruitor al tinutului Dobrogei de peste Dunare, la anul 6924 (1416) am zidit biserica de zid, in locul celei de lemn a lui Bucur, in padure, pe movila de langa Dambovita, cu hramul Sf. Marturia aflata in muzeul Bisericii Bucur a fost dovedita si de descoperirea in partea dinspre rasarit a colinei a unor oseminte deasupra carora inaintasii nostri au asezat o cruce de lemn.
Asa incepe istoria orasului Bucuresti langa malul raului Dambovita, la cateva zeci de metri de actualul pasaj Marasesti. Potrivit marturiei atribuite lui Mircea I Basarab (cunoscut drept Mircea cel Batran), initial Biserica Bucur era din lemn, situata pe o movila impadurita si mult mai veche decat atestarea lasata de Vlad Tepes.
Ranile vechi ?ale bisericii, ?"vindecate" ?in secolul XXI
Asadar, pisania bisericii, realizata la 1898 de preotul Grigorie Musceleanu si asezata intre lespezile de piatra din biserica, mentioneaza construirea, la 1416, de catre domnitorul Mircea cel Batran a primei biserici din zidarie, pe locul unei biserici mai vechi, din lemn.
Dar la nici doua secole este distrusa in incendiul provocat de ostasii turci condusi de Sinan Pasa, in 1595.
Biserica a fost rezidita de catre monahii Manastirii Radu-Voda - aflata si astazi peste drum de Biserica Bucur - ?peste fundatiile bisericii din 1416.
Recent, in vara anului 2007, au fost incepute ample lucrari de consolidare si restaurare a bisericii si a colinei pe care biserica este amplasata. Colina de aproape 7 metri inaltime se afla in pericol de prabusire inspre rasarit (spre Splaiul Unirii) si s... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro