6 martie 1945 - Ziua in care am inceput sa devenim tovarasi

6 martie 1945 - Ziua in care am inceput sa devenim tovarasi

Felul in care s-a incheiat Conferinta de la Ialta din februarie 1945, intelegerile de acolo, modul in care "cei trei mari" si anturajele lor politico-militare au hotarat soarta lumii de dupa iminenta prabusire a hitlerismului a dat cale libera punerii in practica a planurilor Moscovei si ale comunistilor romani. In legatura cu acest eveniment, in cartea Povestea Europei Libere (Editura Vremea, Bucuresti,2015) a lui Nicolae Stroescu-Stinisoara, gasim urmatoarea explicatie: "Nache Simionescu, avocatul care facea parte dintre putinii cu care eu, la dorinta insistenta a acestuia tineam legatura, cu toate ca stia ca sunt cautat de Securitate, avea propria lui informare si interpretare: Gheorghiu-Dej, in ciuda ideologiei lui, i-a acordat lui Petru Groza aceasta inmormantare cu pompa religioasa, pentru ca, atunci cand Hrusciov l-a invitat doar pe Groza singur la intalnire, omitandu-l pe Gheroghiu-Dej de care voia sa se dezbare, Groza i-a raspuns ca el nu poate veni decat cu primul-secretar al Comitetului Central.

acum 85 luni (6 Mar 2017)

>

In realitate, nici instaurarea, nici guvernul, nici premierul impus de sovietici manu militari nu aveau nimic democratic. Iar venirea lor la putere a insemnat primul semn al inceputului comunizarii fortate a tarii, al sovietizarii, al plasarii ei pentru aproape 50 de ani sub semnul stalinismului practicat si adorat de comunistii romani. Indiferent de cine s-a aflat in fruntea lor, Gheorghe Gheorghiu-Dej sau Nicolae Ceausescu, si dincolo de distantarile lor declarative, reale sau doar mimate fata de Moscova. Felul in care s-a incheiat Conferinta de la Ialta din februarie 1945, intelegerile de acolo, modul in care "cei trei mari" si anturajele lor politico-militare au hotarat soarta lumii de dupa iminenta prabusire a hitlerismului a dat cale libera punerii in practica a planurilor Moscovei si ale comunistilor romani.

La nici doua saptamani de la incheierea Conferintei, a sosit la Bucuresti Andrei Ianuarevici Visinski, adjunctul ministrului sovietic de Externe, Veaceslav Molotov. Visinski devenise deja celebru, dupa cum scrie tot Corneliu Coposu, "pentru rolul jucat in calitate de procuror general in sangerosul holocaust practicat de Stalin inainte de razboi". Emisarul Moscovei i-a comunicat Suveranului Romaniei ca este trimis de guvernul sovietic pentru a impune, fara intarziere, "restabilirea ordinii democratice", aceasta fiindca - spunea el - "Romania ar fi alunecat pe panta fascista a sabotajului si a refuzului de a se inscrie pe calea obligatorie a democratizarii".

Conform Jurnalului lui Corneliu Coposu, caruia circumstantele intalnirii ii fusesera relatate de Constantin Visoianu, Suveranul Romaniei a ripostat si a respins ferm solicitarile Moscovei. "Regele a raspuns ca guvernul este expresia acordului dintre partidele democratice care au contribuit la rasturnarea dictaturii militare si la alaturarea Romaniei la alianta antifascista a tarilor democratice; ca seful guvernului a fost desemnat prin acordul unanim al partidelor poli... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro