6 mari actori politici care au devenit spectatori

In unele cazuri au fost dati la o parte de colegii de partid, in altele de catre procurori sau au demisionat in urma manifestatiilor de strada. La sfarsitul anului 2008, Voiculescu a fost trimis in judecata, fiind acuzat de utilizarea, in 2003, a influentei sale, in calitate de lider al unui partid aflat la guvernare, pentru achizitionarea de catre Grivco a pachetului majoritar de actiuni al Institutului de Cercetari Alimentare. Strategia lui Oprea, de a asigura ani de zile majoritatea parlamentara fie pentru PDL, fie pentru PSD, prin racolarea de parlamentari de la alte partide, parea sa dea roade. La inceputul lui 2015 a inceput prabusirea, dupa ce procurorii au trimis Parlamentului nu mai putin de sase cereri - trei de urmarire penala si trei de arestare - in dosarele "Gala Bute" si Microsoft. La fel ca Victor Ponta, deputatul si patronul de televiziune are acum probleme in justitie, fiind acuzat de trafic de influenta, spalare de bani, coruperea alegatorilor.

acum 104 luni (13 Jan 2016)

Fata de inceput, o parte dintre cei care se aflau la masa deciziilor, influentand aliantele politice si majoritatea parlamentara, au parasit politica sau joaca roluri marginale. In unele cazuri au fost dati la o parte de colegii de partid, in altele de catre procurori sau au demisionat in urma manifestatiilor de strada.

Prabusirea cea mai spectaculoasa este, de departe, cea a lui Victor Ponta, devenit lider al PSD in ianuarie 2010 si premier al Romaniei in mai 2012. Ponta a rezistat ani de zile la putere, in ciuda acuzatiilor de plagiat si a scandalului de la alegerile prezidentiale din 2014, cand numerosi romani din strainatate nu au reusit sa voteze. Inceputul sfarsitului s-a produs in iunie anul trecut, cand procurorii DNA l-au acuzat de spalare de bani si fals in inscrisuri in dosarul "Turceni-Rovinari". Dupa o luna de zile, fostul premier a facut o jumatate de pas inapoi, retragandu-se din fruntea PSD, dar nu si a Guvernului. Insa, planul sau de a o impune pe Rovana Plumb drept presedinte interimar al PSD a esuat, postul fiind ocupat de fostul partener politic al lui Ponta, Liviu Dragnea. In noiembrie, Ponta a fost fortat sa demisioneze si din fruntea Guvernului, in urma manifestatiilor de strada care au urmat dupa tragedia din clubul Colectiv. Acum, Ponta este simplu deputat PSD si a depus o cerere de infiintare a unei fundatii. Oficial, fundatia se va ocupa de conferinte pe teme de politica externa, dar sustinatorii lui Liviu Dragnea banuiesc ca va fi folosita drept platforma politica.Indiferent ce planuri are Victor Ponta, acestea pot fi date peste cap de o eventuala condamnare in dosarul "Turceni-Rovinari". Prabusirea politica a lui Crin Antonescu, fost presedinte al PNL (2009-2014) si presedinte interimar al Romaniei (10 iulie -31 august 2012), a inceput tocmai in urma conflictelor cu Victor Ponta. Acestea au aparut pe fondul informatiilor neoficiale ca PSD nu il va sustine pe Crin Antonescu pentru postul de presedinte al Romaniei, in ciuda intel... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro