500 de procurori si zeci de judecatori reactioneaza fata de decizia CCR: "Ministrul Justitiei nu poate sa aiba niciun rol in cariera procurorilor"

500 de procurori si zeci de judecatori reactioneaza fata de decizia CCR:

Cinci sute de procurori din intreaga tara, inclusiv din cadrul structurii centrale a Directiei Nationale Anticoruptie, dar si zeci de judecatori si auditori au semnat, joi, o "declaratie de principiu", in care comenteaza decizia Curtii Constitutionale si afirma ca "ministrul Justitiei nu are si nu va avea nicio implicare si niciun rol in activitatea profesionala", acest lucru fiind in competenta Consiliului Superior al Magistraturii. Potrivit sursei citate, "independenta procurorului si impartialitatea procurorului sunt doua elemente esentiale in standardele internationale, fiind privite ca puncte cheie in materia drepturilor omului, avand o latura institutionala cat si una individuala"."Independenta si impartialitatea magistratului procuror nu sunt beneficii personale ale acestuia, ci garantii necesare pentru indeplinirea functiei pe care Ministerul Public o are in structura statului de drept, respectiv de autoritate care asigura aplicarea legii penale, in numele si in beneficiul societatii si a interesului public, tinand cont de drepturile individuale ale cetatenilor si de necesitatea asigurarii unui sistem de drept penal efectiv", se mai arata in document.

acum 52 luni (31 May 2018)

Cinci sute de procurori din intreaga tara, inclusiv din cadrul structurii centrale a Directiei Nationale Anticoruptie, dar si zeci de judecatori si auditori au semnat, joi, o "declaratie de principiu", in care comenteaza decizia Curtii Constitutionale si afirma ca "ministrul Justitiei nu are si nu va avea nicio implicare si niciun rol in activitatea profesionala", acest lucru fiind in competenta Consiliului Superior al Magistraturii. Semnatarii documentului vorbesc despre "riscul de a se aduce atingere separatiei si echilibrului puterilor in stat" si cer "respectarea statului de drept si a independentei sistemului judiciar". Semnatarii declaratiei de principiu isi justifica demersul prin faptul ca "Principiile de la Bangalore permit magistratilor sa isi exprime liber opiniile atunci cand le este afectata independenta sau cand exista riscul de a se aduce atingere separatiei si echilibrului puterilor in stat". Ministrul Justitiei nu are si nu va avea nicio implicare si niciun rol in activitatea noastra profesionala ori in vreo cauza penala sau civila pe care o avem spre solutionare sau la care participam in calitate de reprezentanti ai Ministerului Public. Atragem atentia ca evaluarea profesionala a procurorilor si modalitatea de accedere in functie trebuie sa aiba la baza sistemul meritoriu, conditii si reguli clare si transparente si lipsa arbitrariului", se arata in document. Semnatarii solicita tuturor institutiilor implicate si factorilor de decizie "sa respecte principiile de functionare ale Uniunii Europene, sa faciliteze indeplinirea obligatiilor internationale asumate de Romania si sa tina cont ca respectarea statului de drept si a independentei sistemului judiciar este un punct important in materia cooperarii internationale si a capacitatii Romaniei de a fi un partener de dialog in relatie cu celelalte state membre, atat in ceea ce priveste cooperarea in materie penala cat si cooperarea in materie civila". "In sustinerea prezentei declaratii de principiu adu... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro