50 de fabrici de lapte din Romania, inchise in 2014

Este vorba despre peste 50 de unitati de productie care si-au oprit activitatea din cauza scaderii cererii pe piata interna si cresterii costurilor de productie, potrivit presedintelui patronatului APRIL din industria laptelui, Dorin Cojocaru, citat de Mediafax.

acum 90 luni (6 Jan 2015)

Aproximativ o treime din fabricile de lapte din Romania si-au inchis portile in cursul anului trecut. Este vorba despre peste 50 de unitati de productie care si-au oprit activitatea din cauza scaderii cererii pe piata interna si cresterii costurilor de productie, potrivit presedintelui patronatului APRIL din industria laptelui, Dorin Cojocaru, citat de Mediafax.

La inceputul anului trecut in Romania functionau 183 de fabrici de lapte autorizate santitar-veterinar, potrivit APRIL. Costurile de productie sunt din an in an mai mari, iar hypermarketurile au inceput sa renunte la productia interna de lapte, pentru ca marcile proprii se produc in tari precum Polonia, Ungaria, Germania, Austria sau Slovacia. Din aceste tari vine lapte mai ieftin, pentru ca au ramas cu stocuri mari din cauza embargoului impus de Rusia", a spus Cojocaru.

El a adaugat ca hypermarketurile au marit taxele de raft pentru producatorii romani si incearca sa sustina firmele din tarile in care isi au originile. Exista astfel riscul de a ne decima efectivele de vaci", a afirmat oficialul patronatului.

Dorin Cojocaru a amintit ca la 1 aprilie 2015 se vor elimina cotele de lapte in Uniunea Europeana, si fiecare tara va avea voie sa produca oricat va dori, mai scrie Mediafax.

"Din aprilie vor veni pe piata cantitati si mai mari de lactate. Estimam ca pana la finalul anului din cele 130 de fabrici de lactate la nivel national vor mai ramane in jur de 70", a mai spus el.

Potrivit APRIL, piata lactatelor este estimata la aproape 900 de milioane de euro. ... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro