5 efecte miraculoase ale dovleacului: semintele au cele mai puternice efecte terapeutice

5 efecte miraculoase ale dovleacului: semintele au cele mai puternice efecte terapeutice

Specialistii in nutritie spun ca o portie de dovleac gatit asigura aproximativ 20% din cele 60 de mg de vitamina C necesare zilnic pentru o imunitate de fier. Doar 100 de grame de dovleac contine mai mult de 200% din doza zilnica recomandata de vitamina A, nutrient esential sanatatii ochilor. Dovleacul este o sursa deseori ignorata de fibre, al caror numar generos ajuta la mentinerea starii de satietate in timp, in schimbul unui numar foarte mic de calorii.

acum 95 luni (17 Jan 2016)

Specialistii in nutritie spun ca o portie de dovleac gatit asigura aproximativ 20% din cele 60 de mg de vitamina C necesare zilnic pentru o imunitate de fier.

Culoarea galben-portocalie este o dovada clara a faptului ca dovleacul este plin de antioxidanti si beta-caroten. Beta-carotenul este o provitamina ce va fi convertita de catre organism in vitamina A. Pulpa de dovleac contine vitamine, in special provitamina A, vitaminele E si C, saruri minerale, hidrati de carbon, protide, iar semintele contin ulei, lecitina, rezine si enzime cu proprietati antihelmintice.

"Consumul de dovleac aduce numai beneficii. Semintele lui ajuta la eliminarea viermilor intestinali, pot vindeca prostate, dar sunt recomandate si copiilor, pentru ca nu afecteaza organismele in crestere si nu sunt toxice", explica dr. Denisa Zaharia, medic de familie.

Uleiul extras din semintele de dovleac regleaza activitatea hormonala, cea nervoasa, fiind un detoxifiant natural. Doar 100 de grame de dovleac contine mai mult de 200% din doza zilnica recomandata de vitamina A, nutrient esential sanatatii ochilor. Dovleacul este o sursa deseori ignorata de fibre, al caror numar generos ajuta la mentinerea starii de satietate in timp, in schimbul unui numar foarte mic de calorii. Dietele bogate in fibre ajuta oamenii sa manance mai putin, potrivit studiilor de specialitate. Semintele de dovleac furnizeaza din abundenta fitosteroli, chimicale din plante care diminueaza nivelul colesteroulului LDL, deci protejeaza suplimentar sistemul cardiac.

Imbunatateste starea de spirit. Semintele de dovleac sunt bogate in antioxidantul triptofan, un aminoacid important in productia serotoniei, unul dintre hormonii care regleaza starea de spirit.

Semintele au cele mai puternice efecte terapeutice

Dovleacul poate fi consumat copt sau sub forma de placinta; sub forma de decoct de seminte;

Cele mai pute... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro