400.000 de romani sufera de psoriazis

400.000 de romani sufera de psoriazis

Extinderea leziunilor si severitatea acestora poate varia de la un puseu evolutiv la altul, de la leziuni minime la leziuni ample cu vezicule, de la acoperire cutanata discreta pana la eruptie generalizata. Important de retinut este ca exista tratament accesibil pentru toate tipurile de psoriazis, fie el usor, mediu sau sever, medicii indemnand pacientii sa ceara ajutor specializat inca de la primele semne ale bolii.

acum 73 luni (29 Oct 2014)

Psoriazisul este o boala inflamatorie autoimuna, necontagioasa, care afecteaza nu doar pielea, ci si alte organe, ducand frecvent la complicatii, precum afectiuni cardiovasculare, oculare, articulare, diabet, obezitate sau boala Crohn.

La nivelul pielii, aceasta se manifesta pritnr-o evolutie accelarata a celulor pielii, care are drept consecinta aparitia unor placi tegumentare ingrosate de culoare roz acoperite cu cruste alb-sidefii.

90% dintre pacienti au psoriazis in placi, care poate aparea oriunde pe corp, dar cel mai adesea pe scalp, coate, partea de jos a spatelui, pe abdomen, in zona buricului si pe genunchi.

Boala afecteaza in proportii egale femei si barbati, varsta de debut fiind in general 15-30 de ani.

Romania figureaza in topul tarilor europene cu cel mai mare numar de persoane atinse de aceasta boala a pielii.

Unul din cele mai recente studii populationale pe care le-am condus indica o incidenta a psoriazisului in Romania de circa 4% -5%, mai mare decat cea estimata pana acum", a prof.

In cifre, bilantul este impresionant: aproximativ 400.000 de romani sufera de psoriazis.

Dintre afectiunile dermatologice, psoriazisul se afla pe primul loc in ceea ce priveste deteriorarea indicelui de calitate a vietii, devansand afectiunile maligne cutanate.

Cateodata, psoriazisul poate fi dificil de diagnosticat, deoarece arata ca oricare alta boala de piele. In plus exista tendinta pacientilor de a confunda orice afectiune cutanta cu o forma de psoriazis.

Exista numeroase tipuri de psoriazis si acestea se disting adesea, dupa localizarea sau aspectul leziunilor. Prezenta si pozitionarea placilor de psoriazis pot varia - anumite persoane pot un singura intr-o parte determinata a corpului, in timp ce alte persoane pot avea psoriazis pe toata suprafata corpului.

<... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro