30 mai, Ziua mondiala a sclerozei multiple. Ce este aceasta afectiune si care sunt simptomele cele mai intalnite

30 mai, Ziua mondiala a sclerozei multiple. Ce este aceasta afectiune si care sunt simptomele cele mai intalnite

"Nu-mi mai aduc aminte cum este sa fiu fresh de ani de zile. Pacientii participanti au semnalat ca principalele bariere constau in stigmatizarea sociala pe care boala o aduce cu sine, lipsa de medicamente, lipsa serviciilor pentru comorbiditatile asociate sanatatii mintale, lipsa de comunicare dintre medici si pacienti si a interesului manifestat de personalul medical, birocratia si lipsa informatiilor privind medicamentele alternative.

acum 73 luni (30 May 2018)

"Nu-mi mai aduc aminte cum este sa fiu fresh de ani de zile. Nu am viteza, ci trag de picioare sa merg cat mai mult, caci nu se stie cand voi ajunge intr-un scaun cu rotile si macar sa stiu ca nu am irosit timpul la acest capitol. Nu gasesc nicio bucurie in a face shopping, caci ma extenueaza statul in picioare si cautatul uneori inutil printre miile de alternative. Incerc sa ascund faptul ca, uneori, mai trag cate un pui de somn de 20 de minute in mijlocul zilei si ma simt de parca pacalesc pe cineva. Evit mersul cu mijloacele de transport in comun caci ma scurg tinandu-ma de bare. In Bucuresti, pare de domeniul fantasticului statul jos, dar acesta este si unul dintre motivele pentru care nu-mi permit un job departe de casa", povesteste Ilinca, 40 de ani, diagnosticata cu scleroza multipla.

Cauzele pentru care apare boala nu se cunosc

Se considera ca este o combinatie intre factori genetici, mecanisme de declansare legate de mediu si infectii. La acesta se adauga dificultatea de inghitire, slabiciunea si spasmele musculare, deteriorarea cognitiva, despresia si dispozitia instabila. Dificultatile de vorbire si de vedere, incontinenta urinara, durerea, difunctia sexuala si sensibilitatea la schimbarile de temperatura completeaza tabloul clinic. In 20 de ani de la diagnostic, mai mult de 30% din pacienti au dizabilitati fizice semnificative.

Cel mai adesea, pacientii sunt diagnosticati intre 20 si 40 de ani, aceasta boala fiind cea mai invalidanta afectiune a adultului tanar.

Boala nu are un teste specific de diagnostic, acesta se pune mai degraba prin excludere. Analizele si investigatiile medicale care se fac sunt cele de sange, RMN-ul, examenul neurologic si punctia lombara.

Pacientii se tem de stigmatizarea sociala

Primul studiu realizat in Romania vizavi de aceasta boala a fost lansat ieri. Potrivi datelor cuprinse in el, i... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro