29 martie 2017, ziua in care Theresa May il invinge pe Churchill

29 martie 2017, ziua in care Theresa May il invinge pe Churchill

> Un eveniment ale carui consecinte exacte nu le stie nimeni pentru ca, pe fond, tragedia reala este ca dupa ce referendumul pentru BREXIT a fost gandit in graba, cu pledoarii pro si contra bazate aproape exclusiv pe criterii emotionale de tip populist si ultra-nationalist, s-a vazut - cu reala si profunda disperare - ca nu existau analize de risc, nu se facusera calcule privind pierderile cumulate pe plan economic, social, plus viitoarele previzibile amenintari de securitate in imediat si pe termen mediu. Mai mult, de ieri, apare din nou, dar de data asta intr-un context total diferit si cu multe sanse de reusita, chiar perspectiva tragica a imploziei Regatului Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord, odata cu anuntul referendumului pentru independenta in Scotia.

acum 84 luni (29 Mar 2017)

>

Un eveniment ale carui consecinte exacte nu le stie nimeni pentru ca, pe fond, tragedia reala este ca dupa ce referendumul pentru BREXIT a fost gandit in graba, cu pledoarii pro si contra bazate aproape exclusiv pe criterii emotionale de tip populist si ultra-nationalist, s-a vazut - cu reala si profunda disperare - ca nu existau analize de risc, nu se facusera calcule privind pierderile cumulate pe plan economic, social, plus viitoarele previzibile amenintari de securitate in imediat si pe termen mediu. Si, totodata, reuseste performanta de a-l invinge pe eroul "Bataliei pentru Britania" cu a sa viziune europeana, cea prin care se alatura sperantelor "parintilor fondatori" ai proiectului european.

Caci spunea Winston Churchill la Zurich pe 19 septembrie 1946:

"Daca tarile europene ar ajunge sa se uneasca, atunci cei 300 sau 400 de milioane de cetateni ai lor vor cunoaste, prin intermediul unei mosteniri comune, o glorie, o bunastare pe care n-ar putea-o limita nici un punct de frontiera sau granita.

Mai mult, de ieri, apare din nou, dar de data asta intr-un context total diferit si cu multe sanse de reusita, chiar perspectiva tragica a imploziei Regatului Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord, odata cu anuntul referendumului pentru independenta in Scotia.

Theresa May are de dus, incepand de azi, o batalie cumplit de dura si pe cel putin doua fronturi, situatie pe care doreste s-o evite orice planificator militar. A incercat sa castige timp, dar s-a lovit de o pozitie dura si clara la Bruxelles unde, din primul moment, a aflat ca nu era posibila nici un fel de pre-negociere, ci doar negociere pur si simplu din momentul in care, de azi, va fi invocat oficial art.50.

Marea Britanie a incercat sa castige timp pentru a vedea care ar putea fi acordurile bilaterale pe care ar putea sa le incheie cu diferite tari din blocul comunitar in contextul in care marea discutie de subsol priea viitorul alegeri... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro