26 de ani de la alegerile din Duminica Orbului. Localele din iunie cad in aceeasi zi de sarbatoare

26 de ani de la alegerile din Duminica Orbului. Localele din iunie cad in aceeasi zi de sarbatoare

La 26 de ani de la primele alegeri prezidentiale si parlamentare desfasurate in dupa caderea regimului comunist, electoratul e chemat la urne tot Duminica Orbului asa cum s-a intamplat la 20 mai 1990. Ratiunea amintita de aceasta zi nu a fost la fel de prezenta la 20 mai 1990, moment cand Ion Iliescu a castigat cu un scor zdrobitor alegerile prezidentiale fiind votat de 85,07% din cei care au mers la urne.

acum 55 luni (17 Apr 2016)

La 26 de ani de la primele alegeri prezidentiale si parlamentare desfasurate in dupa caderea regimului comunist, electoratul e chemat la urne tot Duminica Orbului asa cum s-a intamplat la 20 mai 1990. Duminica Orbului, sarbatorita in a cincea duminica de la Pasti, e ziua care aduce aminte de una din minunile lui Iisus Hristos, si anume, redarea vederii unei persoane.

Ratiunea amintita de aceasta zi nu a fost la fel de prezenta la 20 mai 1990, moment cand Ion Iliescu a castigat cu un scor zdrobitor alegerile prezidentiale fiind votat de 85,07% din cei care au mers la urne.

La o distanta considerabila s-au clasat contracandidatii sai, reprezentanti ai partidelor istorice si anticomunisti convinsi, Radu Campeanu (Partidul National Liberal), 10,64%, si Ion Ratiu (Partidul National Taranesc Crestin-Democrat), 4,29%. FOTO Adevarul

Formatiunea condusa de Ion Iliescu s-a impus si in alegerile pentru Parlament din aceeasi zi. Liberalii si taranistii cereau persoane noi in politica, oameni care sa nu fi avut de-a face cu Partidul Comunist din Romania si sa nu fi detinut functii in aparatul de partid sau de stat. Aceste partide erau sprijinite printr-un mesaj similar manifestantii din Piata Universitatii, cei care timp de peste o luna s-au strans pentru a protesta, nemultumiti de modul in care ajunsesera la putere politicieni precum Ion Iliescu sau Petre Roman. Sprijiniti de o buna partea presei si avand o buna organizare in teritoriu, acestia din urma se asteptau sa obtina sa castige primele alegeri.

Iliescu si FSN-ul au stiut din timp ca sunt castigatori

La o zi dupa inchiderea urnelor, a fost prezentat public un sondaj public realizat de INFAS in colaborare cu IRSOP. In primul exit-poll postdecembrist, Ion Iliescu era prezentat castigator cert dupa ce potrivit chestionarelor realizate, 84,6 dintre respondenti sustinusera ca-l votasera pe cel care avea sa... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro