25 de ani de la executia sotilor Ceausescu. Misterele zilei de 25 decembrie 1989

25 de ani de la executia sotilor Ceausescu. Misterele zilei de 25 decembrie 1989

Plutonul de executie al Ceausestilor a fost constituit de Victor Atanasie Stanculescu inaintea procesului de la Targoviste. Era tensiunea momentului, dar si insistenta cu care generalul Nicolae Militaru (de doua zile, ministru al Apararii Nationale) suna de la Bucuresti, in timpul procesului, pe telefonul din biroul comandantului UM 01417 Targoviste, colonelul Andrei Kemenici. Drumul catre zidul de executie a fost unul de groaza pentru cei care aveau misiunea de a-i lichida pe Ceausesti. Fostul director al IML: "Am semnat certificatele de deces ale sotilor Ceausescu fara sa vad cadavrele" Fostul director al Institutului de Medicina Legala (INML), Vladimir Belis, a declarat ca a semnat certificatele de deces ale sotilor Ceausescu la cererea generalului Victor Athanasie Stanculescu, dupa cinci zile de la executie - pe 30 decembrie 1989 -, fara sa fi vazut cadavrele. "Am fost chemat de generalul Victor Athanasie Stanculescu si pus sa semnez certificatele de deces ale lui Nicolae si al Elenei Ceausescu. Florin Marinescu (50 de ani) a lucrat ca bodyguard al cuplului Ceausescu, dar a fost implicat si in actiuni de escorta ale lui Papa Ioan Paul si Michael Jackson. Starea de sanatate a celor doi a fost verificata de doi medici militari, capitanul Liviu Verdes, adus de Stanculescu de la Bucuresti, si doctorul unitatii din Targoviste, Florin Olteanu.

acum 115 luni (25 Dec 2014)

Plutonul de executie al Ceausestilor a fost constituit de Victor Atanasie Stanculescu inaintea procesului de la Targoviste. Generalul a selectat trei dintre cei opt parasutisti veniti de la Boteni. E vorba de capitanul Ionel Boeru, plutonierul Dorin Carlan si sergentul-major Octavian Gheorghiu. Era tensiunea momentului, dar si insistenta cu care generalul Nicolae Militaru (de doua zile, ministru al Apararii Nationale) suna de la Bucuresti, in timpul procesului, pe telefonul din biroul comandantului UM 01417 Targoviste, colonelul Andrei Kemenici. Parasutistii, condusi de capitanul Boeru, i-au executat pe Ceausesti scurt, fara a astepta o eventuala comanda de genul "Foc!". "Ai dat de dracu', Leano!" Drumul catre zidul de executie a fost unul de groaza pentru cei care aveau misiunea de a-i lichida pe Ceausesti. Parasutistii isi faceau tot felul de probleme. Capitanul Ionel Boeru: "Trecusem de coltul cladirii. Priveam zidul din fata care, desi aflat la 20 de metri, era atat de departe. Eram intr-o stare de surescitare maxima, incordat pana la extenuare. Spaima, manie, nerabdare, teama de a nu rata, chinul inaintarii spre zid.

Un alt component al plutonului de executie, plutonierul Dorin Carlan, se temea sa nu fie chiar ei, parasutistii, tintele. "Odata iesiti in curtea cazarmii, ne-am trezit cu sute de arme indreptate spre noi. Mii de gloante puteau porni spre cei doi condamnati sau spre insotitorii lor. Un alt martor ocular, locotenentul-major Iulian Stoica, a auzit si replica ei: "Fir-ar ma-ta a dracu'!".Soldatul era cunoscut in unitate prin porecla sa: "Masinuta". Zidul mortii Parasutistii care au executat sentinta Tribunalului Militar Exceptional se arata si acum surprinsi de modul in care au actionat in acele momente. Capitanul Ionel Boeru ii povestea lui Viorel Domenico, in cartea "Dupa executie a nins": "Cand m-am apropiat de zid, am tresarit surprins. I l-am dat in primire si pe Nicolae, m-am retras cativa pasi inapoi, de-a-ndaratelea, si i-am facut semn ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro