24 martie, Ziua Mondiala de lupta impotriva tuberculozei. Cum arata statisticile din Romania

24 martie, Ziua Mondiala de lupta impotriva tuberculozei. Cum arata statisticile din Romania

Tinta: fara tuberculoza pana in 2050 Scopul Strategiei Nationale de Control a Tuberculozei in Romania 2015 -- 2020 urmareste asigurarea serviciilor de prevenire, depistare, tratare si crestere a aderentei la tratament pentru bolnavii cu tuberculoza si, in special, tuberculoza multidrog-rezistenta, in conformitate cu recomandarile Organizatiei Mondiale a Sanatatii si eliminarea tuberculozei in Romania, pana in 2050.

acum 14 luni (24 Mar 2018)

Anul acesta, Ziua Mondiala de lupta impotriva tuberculozei se desfasoara sub sloganul: "Dorinta: Lideri pentru o lume fara tuberculoza! Ca ministru al Sanatatii, urmaresc sa asigur un acces cat mai bun la diagnosticare si tratament corect pentru toti pacientii afectati de aceasta boala. Si eu imi doresc acelasi lucru ca cel exprimat in slogan, dar mai doresc astazi sa salut activitatea societatii civile care are un rol activ in prevenirea raspandirii tuberculozei si in modul in care populatia percepe aceasta afectiune", a declarat Sorina Pintea.

Tinta: fara tuberculoza pana in 2050

Scopul Strategiei Nationale de Control a Tuberculozei in Romania 2015 -- 2020 urmareste asigurarea serviciilor de prevenire, depistare, tratare si crestere a aderentei la tratament pentru bolnavii cu tuberculoza si, in special, tuberculoza multidrog-rezistenta, in conformitate cu recomandarile Organizatiei Mondiale a Sanatatii si eliminarea tuberculozei in Romania, pana in 2050.

La sfarsitul anului 2016, erau in evidenta 12.790 cazuri noi si recaderi, 10.738 de cazuri noi TB - 54,5%000 locuitori -, dintre care 591 de cazuri noi la copiii 0 - 14 ani si 576 cazuri au fost inregistrate cu rezistenta la medicamente.

Saptamana aceasta, Ministerul Sanatatii a completat cu 9 molecule noi lista de medicamente necesare pentru tratamentul pacientilor in cadrul Programului National de Prevenire, Supraveghere si Control al Tuberculozei.

Tuberculoza in fapte

Este provocata de bacilul Koch, identificat pentru prima data in 1882 de savantul german Robert Koch.

Dimensiunile acestor stropi sunt atat de mici incat curentul de aer prezent in camera ii mentine suspendati in aer timp indelungat.

De cele mai multe ori boala afecteaza plamanii, dar si alte parti ale corpului, inclusiv sistemul nervos si oasele.

Cel mai comun semn... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro