24 de ore fara somn sunt similare starii de ebrietate. Ce sa faci daca simti ca devii somnolent la volan

24 de ore fara somn sunt similare starii de ebrietate. Ce sa faci daca simti ca devii somnolent la volan

In comparatie cu cineva care doarme 8 ore pe noapte, cu doar 6-7 ore de odihna riscul de a face un aciideent din cauza somnolentei creste de 1,8 ori, cu mai putin de 5 ore pe nopate riscul de accidente din aceeasi cauza creste de 4,5 ori. Pe de alta parte, atrag atentia medicii somnologi, daca nu dormi timp de 17-18 ore posi fac greseli de condus specifice unui nivel de alcoolemie de 0,5 g/l, iar daca stai treaz timp de 24 de ore, greselile de condus pe care le vei face sunt cele carateristice unei alcoolemii de 1,00 g/l.

acum 36 luni (24 Aug 2017)

Somnul insuficient este principala cauza a somnolentei la volan, atrag atentia medicii somnologi. In comparatie cu cineva care doarme 8 ore pe noapte, cu doar 6-7 ore de odihna riscul de a face un aciideent din cauza somnolentei creste de 1,8 ori, cu mai putin de 5 ore pe nopate riscul de accidente din aceeasi cauza creste de 4,5 ori.

Pe de alta parte, atrag atentia medicii somnologi, daca nu dormi timp de 17-18 ore posi fac greseli de condus specifice unui nivel de alcoolemie de 0,5 g/l, iar daca stai treaz timp de 24 de ore, greselile de condus pe care le vei face sunt cele carateristice unei alcoolemii de 1,00 g/l.

In cazul conducatorilor auto cu apnee de somn, riscul de a avea accidente din pricina somnolentei creste de 2 pana la 7 ori, avertizeaza medicii somnologi. Sindromul de apnee in somn este o tulburare caracterizata prin pauze repetate ale respiratiei in timpul somnului, asociate cu alterarea oxigenarii sangelui si fragmentarea somnului. Cel putin 4% din barbati si 2% din femei sufera de apnee in somn.

Circa jumatate din pacientii cu apnee in somn sunt obezi, au o circumferinta a gatului de 43 de centimetri la barbati, sforaie foarte tare si sufera de somnolenta excesiva.

Principalele simptome ale apneei in somn

Sfaroitul

Somnolenta excesiva in timpul zilei;

Probleme de memorie;

Dureri de cap dimineata;

Cand au loc cele mai multe accidente cauzate de somnolenta

Majoritatea accidentelor a caror cauza e lipsa somnului apar, potrivit statisticilor, intre ora 2.00 si 6.00 dimineata, si intre 14.00 si 16.00, dupa-amiaza. devieri de la traiectorie.

Reteta pentru a evita somnul la volan

Somnul este singura masura eficienta impotrva somnolentei, avertizeaz medicii care sustin ca nicio alta strategie... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro