2015 va aduce cresteri de taxe si impozite si un curs stabil

Majorari de taxe si impozite, o inflatie redusa si un curs leu-euro similar celui din acest an, sunt previziunile expertilor pentru 2015. "Din pacate nimeni nu vorbeste serios de reducerea evaziunii fiscale, ci se incearca sa ia bani de la cei care fac angajari si produc in Romania, nu de la cei care nu-si platesc darile catre stat", arata consultantul fiscal. Aceeasi opinie o are si Andrei Badin, expert fiscal, Deloitte Romania, care sustine ca nu ar mai fi necesara cresterea taxelor daca s-ar colecta in plus macar jumatate din sumele care reprezinta evaziunea fiscala si s-ar ajunge la un nivel de colectate de pana la 38%.

acum 116 luni (6 Nov 2014)

Majorari de taxe si impozite, o inflatie redusa si un curs leu-euro similar celui din acest an, sunt previziunile expertilor pentru 2015.

Consultantul fiscal Gabriel Biris este sigur ca anul viitor vor creste taxele si impozitele: "Cu siguranta vor umbla semnificativ la impozitele locale, dar nu cred ca vor modifica nivelul cotei unice. De asemenea, nu ii vad sa-si tina promisiunea si sa micsoreze taxa pentru constructiile speciale, de la 1,5% la 1%". De aceeasi parere este si economistul Lucian Isar: "Cresterea de taxe si impozite se va amplifica in 2015. "Din pacate nimeni nu vorbeste serios de reducerea evaziunii fiscale, ci se incearca sa ia bani de la cei care fac angajari si produc in Romania, nu de la cei care nu-si platesc darile catre stat", arata consultantul fiscal. Aceeasi opinie o are si Andrei Badin, expert fiscal, Deloitte Romania, care sustine ca nu ar mai fi necesara cresterea taxelor daca s-ar colecta in plus macar jumatate din sumele care reprezinta evaziunea fiscala si s-ar ajunge la un nivel de colectate de pana la 38%. Iar din ultimul raport al Comisiei Europene ce vizeaza date din 2012, Romania inregistra cel mai mare deficit de incasare a TVA din UE, respectiv 44% din veniturile din TVA preconizate. "Accizele ar putea fi indexate cu rata inflatiei si nu vor mai fi stabilite tinand cont de raportul leu-euro. Insa nu cred ca vor aplica legea actuala pentru ca ar aduce o gaura de un miliard de lei la buget", afirma Gabriel Biris.

Recent, Comisia Europeana a avertizat ca Executivul va fi nevoit sa creasca taxele sau sa taie din cheltuieli pentru a compensa scaderile de venituri prognozate in 2015 din reducerea CAS, a taxei pe stalp si a accizelor, in caz contrar urmand ca deficitul bugetar sa urce la 2,8% din PIB, cu 10 miliarde lei peste tinta.

Un semnal interesant pentru 2015 a fost dat zilele trecute de catre Calin Popescu Tariceanu, principala varianta a lui Victor Ponta pentru functia de premier. Acesta a declarat ... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro