2015-2016. Intersectie socio-politica nesemaforizata

Trecand de metafora, pentru ca politica nu reprezinta o metafora sau nu ar trebui sa o reprezinte, ceea ce ne asteapta de acum incolo intr-un an care de-abia se deschide in fata noastra nu este nicidecum imbucurator sau luminos si datator de sperante chiar si sub lumina sarbatorilor de iarna recent parcurse. Un an electoral in care vom invata iar - si de data aceasta mai dur decat in ultimii 26 de ani (sau nu vom invata) - ce inseamna sa alegi fara sa intelegi, sa alegi fara sa te implici, sa alegi doar pentru ca altii au ales sa fii parte a unei turme, si nu un om, un roman cu vointa si identitate proprie.

acum 53 luni (5 Jan 2016)

Sfarsitul anului 2015 a reprezentat capatul unui drum pe care Romania l-a parcurs in ultimele decenii, o mare raspantie politica si sociala.

Se fac nenumarate analize politice ca la orice sfarsit de an, bilanturi, se trage linie, se aduna, se imparte, insa nu se stie cum, ca de fiecare data in ultimii 26 de ani, rezultatul este intotdeauna cu eroare. Pentru ca ajungerea la aceasta raspantie seamana cu o intersectie complet nesemaforizata in care prioritatile, fie ele de dreapta sau de stanga, isi pierd complet utilitatea si importanta, atat timp cat participantii la trafic si sensurile de mers se pot confunda usor unele cu celelalte. Atat timp cat toti vor sa detina prioritatea si controlul acestei intersectii istorico-politice, 2016 devine un an care pare a fi accesat cu pericole si cu riscuri majore.

Trecand de metafora, pentru ca politica nu reprezinta o metafora sau nu ar trebui sa o reprezinte, ceea ce ne asteapta de acum incolo intr-un an care de-abia se deschide in fata noastra nu este nicidecum imbucurator sau luminos si datator de sperante chiar si sub lumina sarbatorilor de iarna recent parcurse.

Asa cum spunea cineva din politica, un cineva multiplicat intr-un fel infricosator tocmai prin amplificarea mesajului si prin gravitatea lui, de fiecare data, a trebuit sa moara oameni si sa existe suferinta ca Romania sa isi afle ciclicitatea a CEVA.

In iarna lui 2015, Romania a incercat sa inghita ca pe o pastila amara acel regim politic cladit in 26 de ani si sa-l digere intr-un fel in care aceasta tara trebuie sa vindece de aici incolo erorile mentalitatii noastre nationale, lipsurile, indiferenta, izolarea si inconstienta fiecaruia dintre noi, al caror rezultat se afla sub linia de final despre care am spus ca fiind cea a bilantului anului si anilor trecuti.

Ce urmeaza sa facem noi si nu ce urmeaza sa faca ei sau ce vor ei? Partide, lideri, un Parlament si structuri statale bine conturate si bine calibrate la nevoi... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro