20 de reguli de respectat la masa: nu manca nimic cu mana, du mancarea la gura, nu gura la mancare
Gurmand inrait, nonconformistul boem, a fost un nelipsit al carciumilor, cu un chef de viata si un umor iesite din comun. Viata si activitatea literara Pastorel Teodoreanu a intocmit un cod al bunelor maniere la masa FOTO Adevarul Pastorel Teodoreanu, pe numele de botez Alexandru Osvald, s-a nascut la 30 iulie 1894, in Dorohoi. "Umoristul e moralist" Iata ce scria George Calinescu, in 1934, la aparitia cartii "Tamaie si otrava": "Aproape pretudindeni se dezlantuie o jovialitate care da o umilitate de ton diferitelor atitudini si care ne indreptateste sa afirmam ca Al. Reguli obligatorii: de ce nu se dau niciodata garoafe si cale Codul bunelor maniere in mediul digital: cum trebuie sa le urezi la multi ani prietenilor si ce faci cand trebuie sa iti anunti seful ca nu ajungi la birou Regulile de bune maniere pentru femei.
Gurmand inrait, nonconformistul boem, a fost un nelipsit al carciumilor, cu un chef de viata si un umor iesite din comun. Pe langa retetele imortalizate in cartile sale, care constituie referinta si desfatare pentru exigentele oricarui cititor, Pastorel prezinta si un cod al bunelor maniere. Sfaturile sunt, evident, in aceeasi nota de umor inconfundabil cu care ne-a obisnuit in lucrarile sale.
Iata cele 20 de reguli pentru a fi o gazda perfecta sau un musafir civilizat:
1. De aceea, trebuie sa-i dai tot timpul impresia ca te simti onorat ca a primit sa petreaca un ceas sau doua sub acoperisul dumitale. Nu te aseza niciodata la masa inainte ca doamna gazda sa fi luat loc. Cand te asezi, asaza-ti scaunul in asa fel incat, razimandu-te de speteaza, bustul sa-ti ramaie perfect vertical. Doamna in aceasta pozitie e de neconceput. Cand esti la masa, ca si cand esti calare, numai asa trebuie sa le tii. Daca toti convivii ar tine coatele pe masa lasand la o parte latura estetica, pentru banchete ar trebui construite mese kilometrice, cu microfoane si haut-parleur. Du mancarea la gura, nu gura la mancare. Nu sorbi supa, chiar daca te-ai familiarizat cu zgomotul si nu-l mai auzi. Nu duce paharul la gura inainte de a te fi sters (servetelul nu-i un ornament) si cu atat mai putin daca n-ai terminat mestecarea. Urmele de alimente pe pahar sunt dezgustatoare. Nu introduce cutitul in peste (afara de cazul ca ti s-a pus tacam special), nici in tocatura. In ambele cazuri furculita si o bucatica de paine sunt suficiente. Serveste-te de lingurita cu care ai sa mananci oul. Branza, dupa ce o tai, o asezi pe paine si-o duci la gura! In nici o imprejurare si sub nici un motiv nu baga cutitul in gura: e fioros! Branza, dupa ce o tai, o asezi pe paine si-o duci la gura (cearca numai, si sa vezi daca nu poti). In afara de paine, crenvursti, sparanghel, prune, ridichi de luna si inca vreo cateva alimente care se bucura de privilegii, nu manca nimic... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro