20 de intrebari publice adresate Guvernatorului BNR, Mugur Isarescu (III)
Sar scantei de cateva zile referitor la guvernanța BNR, iar BNR a trecut, in replică, de la o argumentație publică tehnică docta-soporifică la una neobișnuit de stridentă și acuzatoare la adresa criticilor. Dacă CA al BNR va decide să fie publicate și pachetele salariale - și, probabil, chiar așa va decide -, veți vedea că pachetul guvernatorului BNR, care nu primește nici indemnizație pentru locuință, nici indemnizație pentru asigurări de sănătate, nici bonusuri de performanță, nu este de 30.000 pe lună, nici măcar de 20.000, ci undeva intre 15.000 și 16.000 de euro pe lună. Crahul acestor instituții de credit a lăsat semne adanci in economia romanească, uneori in buzunarul statului: de la celebra Credit Bank (deținută de Gigi Kent), Banca Albina, Banca Romană de Scont, Banca Internațională a Religiilor, Bankcoop, Banca de Investiții și Dezvoltare, Banca Turco-Romană, Nova Bank etc.), Gelsor. Ieșiri pripite (asta ca să fiu cat de bland se poate), cum a fost ultima intervenție a dlui purtător de cuvant Suciu, nu ajută la crearea acestui climat normal pentru dezbateri de calitate legate de politicile publice din domeniu, iar ironiile de pe Facebook sunt cu mult sub demnitatea instituției pe care o reprezintă.
Sar scantei de cateva zile referitor la guvernanța BNR, iar BNR a trecut, in replică, de la o argumentație publică tehnică docta-soporifică la una neobișnuit de stridentă și acuzatoare la adresa criticilor.
Prin vocea unuia dintre purtătorii de cuvant, domnul Dan Suciu, instituția spune, aducand acuze de care mă voi ocupa mai jos, că "BNR este oricand pregătită să răspundă la orice intrebare legitimă și coerentă despre activitatea sa. BNR ințelege și respectă pe deplin procesul de transparentizare in conformitate cu legea, cu interesul public și cu practica europeană a băncilor centrale. Website-ul BNR oferă publicului un mare volum de informații care răspund intrebărilor uzuale". Vin și eu cu niște intrebări punctuale referitoare la activitatea BNR, stranse in capitole-cheie, incepand cu resursele umane, și aștept cu interes răspunsurile oferite de instituție, in numele transparenței clamate.
Cum să intreb cat se poate de delicat: avand un deosebit respect pentru toată activitatea publicistică (incepand cu "Scanteia Tineretului", din 1962), in ce moment se poate considera că activitatea depusă de dl Vasilescu este suficientă și poate fi aplicată mai util in alte contexte, de exemplu academice? Este oare momentul retragerii cel in care BNR apare in public cu doi purtători de mesaj care vorbesc in răspăr, dand impresia că nu se consultă reciproc? Ca să nu fiu acuzat de părtinire, fără a mai face vreun comentariu editorial, preiau doar ultimele declarații oficiale ale dlui Vasilescu, in ordinea importanței stabilite de Google in dreptul numelui domniei sale:
1. Am dat mai multe interviuri de dimineață și am spus că mă aștept la un șoc emoțional care ar putea să dureze cateva zile. Pe urmă s-a atenuat tot mai mult, iar la ora 1, după ce banca face media cursurilor de la băncile care participă la această reglementare zilnică, ce a ieșit? (...) Ce se va intampla mai depar... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro