20 de intrebari publice adresate Guvernatorului BNR, Mugur Isarescu (II)
Sar scantei de cateva zile referitor la guvernanța BNR, iar BNR a trecut, in replică, de la o argumentație publică tehnică docta-soporifică la una neobișnuit de stridentă și acuzatoare la adresa criticilor. Vorbesc de funcția de profesor la ASE, in paralel cu cea de vicepreședinte al Secției Economice a Academiei Romane, in paralel cu președinția Federației de Șah, in paralel cu vicepreședinția Asociației pentru Drept Internațional și Relații Internaționale, in paralel cu vicepreședinția AGER - Asociația Generală a Economiștilor din Romania, in paralel cu președinția Asociației Clubului de la Roma, in paralel cu acționariatul la Mar SRL, cu vicepreședinția unui comitet interministerial și cu membership intr-un comitet PNUD și, in fine, in paralel cu alte 9 activități, de această dată mai degrabă legate direct de activitatea de la BNR - de la un membership firesc in Sistemul European al Băncilor Centrale la alte cluburi de bănci centrale, respectiv reprezentanța pentru Banca Centrală in fața FMI, BERD etc.? Sunt convinși domnul purtător de cuvant și dl guvernator că folosirea unui astfel de cuvant de o violență extremă se justifică in panoplia de cuvinte corect calibrate care ar trebui să fie auzite de la un oficial al unei bănci centrale, indiferent care au fost nemulțumirile și supărările care le-au generat? Vreau să fiu foarte exact aici: BNR are, in opinia subsemnatului, o tripletă de comunicatori redutabili - Lucian Croitoru, Valentin Lazea și Cristi Popa, dacă poate fi convins să se reintoarcă cumva, iar observația de mai sus e instituțională și nu cu țintă la Dan Suciu, care și-a făcut foarte onorabil, chiar notabil, treaba de purtător de cuvant al Guvernului.
Sar scantei de cateva zile referitor la guvernanța BNR, iar BNR a trecut, in replică, de la o argumentație publică tehnică docta-soporifică la una neobișnuit de stridentă și acuzatoare la adresa criticilor.
Prin vocea unuia dintre purtătorii de cuvant, domnul Dan Suciu, instituția spune, aducand acuze de care mă voi ocupa mai jos, că "BNR este oricand pregătită să răspundă la orice intrebare legitimă și coerentă despre activitatea sa. BNR ințelege și respectă pe deplin procesul de transparentizare in conformitate cu legea, cu interesul public și cu practica europeană a băncilor centrale. Vin și eu cu niște intrebări punctuale referitoare la activitatea BNR, stranse in capitole-cheie, incepand cu resursele umane, și aștept cu interes răspunsurile oferite de instituție, in numele transparenței clamate. Apropo de o afirmație cam hazardată a purtătorului de cuvant, "Website-ul BNR care oferă un mare volum de informații", există vreun motiv pentru care nu există niciun contact direct al vreunui oficial BNR, respectiv transparența este admirabilă, dar lipsește cu desăvarșire? Cat de binevenit te simți ca cetățean simplu cand găsești de 10 ani pe site-ul BNR aceleași formulare pe care se găsesc doar cateva e-mailuri generice, gen press@bnro.ro? Vasilescu, sau cei doi se lupta pe tastatură, din cand in cand.)
In practica europeană, orice bancă centrală, de pildă Bank of England, are deja de peste 10 ani o strategie digitală de comunicare integrată - este pe Facebook, Twitter, Linkedin, Youtube, Periscope, RSS Feeds, media online etc. De pildă, pe site-ul BNR (aici), guvernatorul este in continuare, din 1997 incoace, prezentat ca suspendat din funcția de director al Institutului de Economie Mondială al Academiei, in realitate a rămas onorific (trebuie să mergi pe site-ul Institutului să afli asta). De arhivare, centralizare, stocare a proceselor, procedurilor și cunoștințelor necesare, d... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro