20 de ani de energie nucleara romaneasca

Pe 17 aprilie 1996 a fost inaugurata oficial Centrala nuclearoelectrica de la Cernavoda, fiind prima de acest fel din Europa de Est. Proiectul Unitatilor 3 si 4 CNE Cernavoda presupune constructia a inca doua reactoare de tip CANDU 6 pe amplasamentul CNE Cernavoda, fiecare cu o putere instalata de 700 MWh si o durata de viata de 30 de ani, cu posibilitatea de extindere pe inca 25 de ani, arata Agerpres.

acum 89 luni (17 Apr 2016)

Pe 17 aprilie 1996 a fost inaugurata oficial Centrala nuclearoelectrica de la Cernavoda, fiind prima de acest fel din Europa de Est.

Festivitatea de inaugurare din 17 aprilie 1996 a avut loc in prezenta presedintelui Ion Iliescu, a premierului Nicolae Vacaroiu, a premierului canadian Jean Chretien, a presedintelui Consiliului Guvernatorilor al Agentiei Internationale pentru Energie Atomica (AIEA), Johan Van Ebbenhorst-Tengbergen, a altor oficialitati romane si straine, care au fost invitate sa viziteze cladirea reactorului si camera principala de comanda si control. Reactorul, care utilizeaza apa grea drept moderator si agent de racire, iar drept combustibil — uraniul natural, a atins prima criticitate (initierea reactiei de fisiune in lant) pe 16 aprilie 1996. Centrala dispune de 5 unitati de tip CANDU de 700 MW fiecare, potrivit unui documentar realizat de Agerpres. In anul 2006 cantitatea de energie electrica produsa in cadrul Societatii Nationale "Nuclearelectrica" prin Unitatea 1 a Centralei nuclearoelectrice Cernavoda a fost de 5,631 milioane MWh, productie-record in cei 10 ani de exploatare comerciala, din care 5,177 milioane MWh a fost livrata in sistemul national.

Fabrica de Combustibil Nuclear Pitesti (FCN Pitesti) este singurul producator autorizat la nivel global, in afara Canadei, pentru productia de fascicule de combustibil aferente tehnologiei CANDU 6 de catre AECL Canada (actuala Candu Energy) si Zircatec Precision Industries Inc Canada. Anual, centrala nucleara de la Cernavoda consuma aproximativ 10.000 de fascicule de combustibil nuclear produse de FCN Pitesti.

Pe 9 noiembrie 2015 a fost parafat Memorandumul de Intelegere privind dezvoltarea, constructia, operarea si dezafectarea Unitatilor 3 si 4 de la Centrala nuclearoelectrica Cernavoda, intre Nuclearelectrica si China General Nuclear Power Corporation. Memorandumul este parte a strategiei guvernamentale de continuare a Proiectului Unitatilor 3 si 4 CNE Cernavoda pri... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro