175 de ani de la nasterea lui Titu Maiorescu, unul dintre creatorii culturii romane moderne

175 de ani de la nasterea lui Titu Maiorescu, unul dintre creatorii culturii romane moderne

In noiembrie 1862 este numit profesor la Iasi, iar la 4 decembrie 1862 isi deschide cursul la catedra de istorie antica, dar de la 23 ianuarie 1863 preda cursuri de filosofie, la Universitatea ieseana. Tell, care interzicea profesorilor deputati sau senatori sa fie prezenti la dezbaterile parlamentare in timpul activitatii lor didactice, Titu Maiorescu este indepartat in anul 1871 din invatamant si va lipsi de la catedra pana la incadrarea sa la Universitatea din Bucuresti la 10 octombrie 1884. Cu toate ca nu a reusit sa treaca prin parlament nici unul din proiectele sale de lege a invatamantului, Maiorescu a obtinut cateva realizari ca ministru: dezvoltarea invatamantului la sate prin infiintarea de noi scoli, initierea de anchete si statistici privind invatamantul, construirea de cladiri scolare tip, selectarea celor mai bune carti de studiu al limbii romane in liceu, proiecte de infiintare a Scolii politehnice, a gradinilor botanice, a unei catedre de limba romana, trimiterea de bursieri la studii in Occident - amintim numai pe Spiru Haret -, conservarea patrimoniului national, sprijinirea scolilor romanesti din Transilvania.

acum 106 luni (15 Feb 2015)

>

Trebuie subliniat ca Titu Maiorescu se inscrie, alaturi de Spiru Haret, Take Ionescu, I.L.Caragiale, Ion Creanga in grupul creatorilor culturii romane moderne, ce provin din alte categorii sociale decat clasa boiereasca. Toti devin modele de conduita moderna pentru alte personalitati ce apartin boierimii, dar pentru care criteriul esential al ascensiunii profesionale il reprezinta meritul si calificarile personale.

Maiorescu reprezinta tipul caracteristic pentru o epoca de schimbare sociala si nationala radicala. El a fost egal cu sine insusi in marile domenii ale culturii si vietii sociale: filosofie, estetica, lingvistica, critica literara, sociologie, logica, iar in planul activitatii practice a fost avocat, profesor, director de scoala, conducator de reviste, lider necontestat al celei mai importante societati culturale -Junimea, rector, ambasador, deputat, ministru, prim-ministru. Nici unul dintre oamenii timpului nu a atins aceasta pozitie de ,,om universal", de personalitate plurivalenta, asa cum a facut-o conducatorul Junimii ce s-a mistuit in orice act necesar pentru dezvoltarea moderna a tarii. Desi putea ramane in Occident, se reintoarce in tara, cu gandul de a participa activ la viata culturala si sociala interna.

La 2 iunie 1862 a fost numit supleant la Tribunalul de Ilfov, apoi a fost avansat procuror. In noiembrie 1862 este numit profesor la Iasi, iar la 4 decembrie 1862 isi deschide cursul la catedra de istorie antica, dar de la 23 ianuarie 1863 preda cursuri de filosofie, la Universitatea ieseana.

La varsta de 23 de ani este numit rector al Universitatii din Iasi.

La Iasi, Maiorescu intalneste ardeleni in toate institutiile de cultura si invatamant, amintim doar pe cativa: S. Fara a putea analiza aici aceasta chestiune, subliniem numai aderenta lui Maiorescu la alte valori si la alte mijloace de edificare a Romaniei moderne, inclusiv a idealului national, decat cele propovaduite de ardelenii i... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro