16 martie, prima zi in care nu se va mai fuma in spatiul public

16 martie, prima zi in care nu se va mai fuma in spatiul public

Patronii vor fi nevoiti sa scoata din buzunar intre 5.000 si 15.000 de lei, dar riscul cel mai mare este ca autoritatile pot merge pana la suspendarea activitatii sau chiar inchiderea unitatilor care nu au respectat legea. 8% dintre fumatori consuma zilnic mai mult de un pachet de tigari, aproximativ o treime fumeaza intre 16 si 20 de tigari pe zi si mai mult de o treime dintre respondenti (37%) fumeaza mai putin de jumatate de pachet zilnic.

acum 92 luni (2 Feb 2016)

Patronii vor fi nevoiti sa scoata din buzunar intre 5.000 si 15.000 de lei, dar riscul cel mai mare este ca autoritatile pot merge pana la suspendarea activitatii sau chiar inchiderea unitatilor care nu au respectat legea.

Sanctiunile vor fi aplicate din martie, dupa ce legea care interzice complet fumatul in toate spatiile publice inchise, dar si la locurile de joaca pentru copii, fie ca sunt in aer liber sau in spatii inchise a fost declarata miercuri constitutionala.

De altfel, in ciuda faptului ca legea i-a impartit pe romani in doua tabere, un studiu recent, facut de IRES, arata ca desi in Romania un sfert dintre adulti se declara fumatori, doar unul din zece romani nu este de acord cu actul normativ.

Fumatul, permis doar in anumite camere

Respondentii la studiu, care a fost derulat in perioada 21 - 25 ianuarie 2016, sunt de parere ca noua lege va influenta comportamentul referitor la iesirile in oras. Un sfert dintre cei chestionati au precizat ca fumatul este permis doar in anumite camere si nu in intreaga casa, in timp ce doar 2% din respondenti au precizat ca in casele lor fumatul este permis peste tot.

Dintre participantii la studiu care s-au lasat de fumat, cercetatorii afirma ca acestia si-au format o parere proasta despre fumatori dupa ce au reusit sa renunte la acest viciu. Cei intre 18 si 35 de ani fumeaza mai mult comparativ cu alte categorii de varsta.

Un sfert din fumatorii participanti la studiu cheltuie intre 1 si 30 de lei pe sapatamana pe tigari, o cincime dau imntre 31 si 50 de lei pe saptamana, iar 30% ajung sa dea si 100 de lei pe saptamana.

82% din fumatori au inceput sa fumeze inainte de 22 de an. 46% dintre fumatori spun ca, in total, au cumulat un numar de maxim 15 ani de cand fumeaza, iar 53% fumeaza de mai mult de 16 ani.

8% dintre fumatori consuma zilnic mai mult de un pachet de tigari, aproximativ o treime fumeaza ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro