16 ani de la bombardarea Iugoslaviei de catre NATO: motivatiile controversate ale Aliantei de a ataca Serbia

16 ani de la bombardarea Iugoslaviei de catre NATO: motivatiile controversate ale Aliantei de a ataca Serbia

De ce a intervenit NATO intr-un conflict care nu facea obiectul sau de activitate, de ce au trebuit sa fie bombardate scoli, spitale, trenuri de calatori, poduri, chiar sediul Ambasadei Chinei de la Belgrad etc. 1.200 de avioane de vanatoare NATO impreuna cu mii de rachete Tomahawk au atacat mii de tinte din intreaga Serbie. (p.310) In continuarea relatarii discutiei acestea spun: "Cand a fost ridicata problema violarii femeilor albaneze de catre sarbi, Milosevici care nu stia termenul "rape" (imi e greu sa cred ca nu stia, inainte de a fi presedinte a lucrat in domeniul bancar, trebuia sa stie limba engleza, calatorea foarte des in S.U.A) a cerut lamuriri translatorului si, cand a aflat despre ce este vorba, a izbucnit furios: E o minciuna! Acesta cu ochii inchisi, a rostit rugaciuni alaturi de Jackson si de ceilalti clerici, imbratisandu-se cu ei, intr-o atitudine crestineasca, in vreme ce reverendul rostea versetele din cartea profetului Isaia despre leul ce sta alaturi de miel.

acum 112 luni (14 May 2015)

>

NATO a inceput atacurile asupra Serbiei dupa ce aceasta a fost proclamata stat agresor din cauza provocarii presupusei catastrofe umanitare din Kosovo cat si a esuarii negocierilor asupra viitorului provinciei care avusesera loc la Rambouillet, Paris.

Operatiunea a fost sustinuta de 19 tari si a utilizat nave din Marea Adriatica, precum si patru baze aeriene din Italia, sustinute de operatorii strategici care au decolat din baze aflate in Vestul Europei.

Alianta militara NATO a luat decizia de a ataca Serbia fara aprobarea Consiliului de Securitate al ONU, ceea ce a creat un precedent.

La 16 ani de la bombardarea Serbiei de catre NATO motivele rationale sunt greu gasit. De ce a intervenit NATO intr-un conflict care nu facea obiectul sau de activitate, de ce au trebuit sa fie bombardate scoli, spitale, trenuri de calatori, poduri, chiar sediul Ambasadei Chinei de la Belgrad etc. Cei care au intervenit pentru inlaturarea tiranului, pentru democratie, pentru o Serbie care sa se integreze in marea familie europeana au stiut inainte de conflict ca sarbii vor plati factura grea si de neinteles.

24 martie v-a ramane in istorie ca ziua in care cea mai mare forta militara din lume - dupa cate auzim din ce in ce mai des - a bombardat timp de 78 de zile micuta dar incapatanata Serbie. Presedintele Serbiei, Tomislav Nikolici la 16 ani distanta de la acele evenimente a tinut un discurs care cred eu ar trebui popularizat si explicat. Presedintele sarb a tinut sa se adreseze sarbilor din Aleksinac un loc devenit de trista aminitire dupa ce NATO a bombardat un loc de promenada, o piata unde au murit 11 persoane si ranite 50. Consecintele deciziei arogante de acum 16 ani sunt resimtite si azi si toata lumea le suporta".

Cu toate ca au trecut 16 ani seful statului atrage atentia asupra unui fapt ce tine mai mult de educatie: "Serbia isi aminteste acele zile, pastreaza memoria victimelor inocente si ii numara printre sf... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro