15% dintre fumatori se imbolnavesc de o boala respiratorie grava

15% dintre fumatori se imbolnavesc de o boala respiratorie grava

In afara de fumat, BPOC mai poate fi favorizat de poluarea atmosferica, de fumatul pasiv sau de sistemele de incalzire cu carbuni," ne-a declarat medicul Valentin Boldea. Pe masura ce bronhiile se ingusteaza si capacitatea respiratorie se reduce, bolnavii incep sa resimta o lipsa de aer la eforturi pe care anterior le faceau usor", ne-a explicat medicul Valentin Boldea.

acum 90 luni (9 Dec 2015)

In marea majoritate a cazurilor, BPOC apare la fumatori, dupa varsta de 40 de ani. Nu toti fumatorii fac BPOC, dar s-a constatat ca o proportie de 10-15% dintre ei, care au probabil o predispozitie inca neprecizata, reactioneaza exagerat la fumul de tigara. "Rezultatul este o inflamatie cronica a bronhiilor si plamanilor care se soldeaza cu ingustarea progresiva a bronhiilor si distrugeri ale peretilor alveolelor pulmonare. In afara de fumat, BPOC mai poate fi favorizat de poluarea atmosferica, de fumatul pasiv sau de sistemele de incalzire cu carbuni," ne-a declarat medicul Valentin Boldea.

"Fumatorii considera ca este normal sa tuseasca, de aceea tusea, desi este prezenta la multi pacienti cu BPOC, nu-i alarmeaza. Pe masura ce bronhiile se ingusteaza si capacitatea respiratorie se reduce, bolnavii incep sa resimta o lipsa de aer la eforturi pe care anterior le faceau usor", ne-a explicat medicul Valentin Boldea. In momentul in care oboseala la efort este destul de suparatoare pacientii ar trebui sa se adreseze medicului. Pe fondul acestei reduceri a tolerantei la efort pot aparea crize de sufocare si frecvente episoade infectioase respiratorii, mai ales iarna, cand pacientul tuseste mai mult si expectoreaza purulent. Potrivit medicului Valentin Boldea, "imobilitatea indusa de boala determina depresie si nervozitate. Cu timpul, pot aparea si complicatii din partea inimii: picioarele se umfla, buzele se invinetesc, iar pacientul pare sa se ocupe exclusiv cu respiratul. Fara tratament, BPOC determina reducerea prematura si severa a capacitatii respiratorii, ceea ce duce la invaliditate si moarte prematura". Tratamentul nu poate face decat sa stopeze declinul parametrilor spirometrici si sa amelioreze dispneea de efort resimtita de pacient. "S-a apreciat ca in urmatorii 20 de ani mortalitatea prin BPOC va creste atat de mult incat o va depasi pe cea prin boli cardio-vasculare", ne-a declarat medicul Valentin Boldea.

Fumatul poate provoca o intre... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro