127 de ani de la aparitia primului numar al ziarului "Adevarul"

127 de ani de la aparitia primului numar al ziarului

Revolutia din 1989 creeaza premisele pentru reaparitia ziarului "Adevarul": inspaimantati de aversiunea poporului fata de fostele structuri comuniste, ziaristii de la "Scinteia" se folosesc de infrastructura pe care o au la dispozitie si anunta editarea unui nou ziar pe care il numesc "Adevarul", ca un continuator al cotidianului infiintat de Beldiman in 1888. Ziaristii de la "Adevarul", la inceputul anilor '90 20 mai 1990 - La primele alegeri libere de dupa caderea ceausismului, ziarul "independent" "Adevarul", instrument de propaganda al Frontului Salvarii Nationale, tiparea o prima pagina alba, pe care scria atat: "Avem nevoie de liniste, oameni buni!".

acum 107 luni (15 Aug 2015)

"Adevarul" fost si detestat, si apreciat, a publicat si articole rusinoase, dar si capodopere jurnalistice, a fost si echilibrat, dar si partizan.

Dupa Revolutia din 1989, a reaparut din ruinele ziarului "Scinteia", oficiosul PCR, si a fost blamat pentru articolele din timpul Mineriadei din 1990 si pentru orientarea profesenista. A trecut apoi prin framantari interne si a schimbat cateva generatii de ziaristi, pentru a ajunge, in zilele noastre, una dintre cele mai credibile surse de informatii din Romania. Conform trafic.ro, 400.000 de oameni acceseaza zilnic site-ul adevarul.ro. Aproape 10.000 de romani cumpara, de luni pana vineri, editia tiparita a ziarului "Adevarul".

Istoria "Adevarului"

15 august 1888 - apare cotidianul "Adeverul". Ziua de 10 mai - ziua regelui Carol I, devenita sarbatoare nationala - era prezentata in "Adeverul" drept "zi de doliu national".

Primul numar al ziarului "Adevarul"

1895 - Alexandru Beldiman ii vinde lui Constantin Mille ziarul "Adeverul". Pe langa "Adeverul", Mille deschide o noua gazeta care aparea in fiecare dimineata si se numea "Adeverul de dimineata" (devenita in decembrie 1904 "Dimineata - organ de informatiuni si reportagii").

1898 - se inaugureaza Palatul Sarindar, noul sediu al ziarului "Adeverul".

1916 - ziarul "Adeverul" dispare ca urmare a intrarii tarii noastre in Primul Razboi Mondial.

1937 - "Adeverul" este interzis de guvernul Octavian Goga - A.C. Cei doi fusesera pana atunci o tinta pentru acizii jurnalisti de la "Adeverul".

1946 - "Adeverul" reapare dupa noua ani de pauza.

31 martie 1951 - ultimul numar din "Adeverul" inainte de a fi inchis de comunisti. Articolul de fond e un mesaj al redactiei catre cititori.

Revolutia din 1989 creeaza premisele pentru reaparitia ziarului "Adevarul": inspaimantati de aversiunea poporului fata de fostele structuri comu... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro