100 de ani de la intrarea americanilor in Primul Razboi Mondial. "Contributia SUA a fost una majora si platita cu un tribut semnificativ de sange"

100 de ani de la intrarea americanilor in Primul Razboi Mondial.

> Scurtul secol XX a fost inaugurat de un infiorator masacru denumit de istorici Primul Razboi Mondial, eveniment care a condus la finalul sau la divizarea politica, ideologica si geografica a Europei pana in anul 1989. Ofensivele aliatilor de pe frontul de vest nu au avut mare succes, iar pe frontul de est evenimentul dominant a fost colapsul Rusiei, inceput din martie prin abdicarea tarului Nicolae al II-lea si continuat cu disolutia armatei ruse si preluarea puterii de catre bolsevici.

acum 39 luni (6 Apr 2017)

>

Scurtul secol XX a fost inaugurat de un infiorator masacru denumit de istorici Primul Razboi Mondial, eveniment care a condus la finalul sau la divizarea politica, ideologica si geografica a Europei pana in anul 1989. Imaginati-va milioanele de oameni care au stat fata in fata pe campiile Europei si s-au omorat intr-un masacru devenit mai rafinat prin utilizarea unor noi si sofisticate arme. O privire de ansamblu asupra anului 1917 ne arata ca, din punct de vedere militar, acesta a fost momentul in care Germania a fost cel mai aproape de castigarea razboiului. Ofensivele aliatilor de pe frontul de vest nu au avut mare succes, iar pe frontul de est evenimentul dominant a fost colapsul Rusiei, inceput din martie prin abdicarea tarului Nicolae al II-lea si continuat cu disolutia armatei ruse si preluarea puterii de catre bolsevici.

Pe frontul de vest, cel mai important moment a fost, fara indoiala, acela al intrarii SUA in razboi alaturi de Antanta. Evenimentul era cumva asteptat de catre Germania, intrucat opinia publica de aici, dar si factorii decizionali considerau ca economia americana era deja implicata in efortul de razboi al Antantei.

In data de 2 aprilie 1917, Presedintele SUA, Woodrow Wilson, a solicitat Congresului sa aprobe intrarea tarii in razboi impotriva Germaniei. Cu aceasta ocazie, un formidabil potential economic si uman se alatura Antantei: o economie a carei productie era de cateva ori mai mare comparativ cu cea germana, o populatie de 97 milioane de oameni (Germania avea 66,9 milioane locuitori). Spre exemplu, in aprilie 1917, in SUA, era un soldat la 516 locuitori, in timp ce in Franta, in anul 1913, raportul era de 1 la 53. Din acest motiv, in aprilie, au sosit la Washington o delegatie franceza si una britanica care au negociat noi imprumuturi pentru statele lor, dar si modalitatile concrete de colaborare militara cu SUA. Primii militari americani aveau sa soseasca in Franta la data de 26 iunie 1917.

... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro