10 tezaure de aur unice din muzeele Romaniei. Cum au fost descoperite cele mai pretioase artefacte

10 tezaure de aur unice din muzeele Romaniei. Cum au fost descoperite cele mai pretioase artefacte

2 Closca cu puii de aur Tezaurul de la Pietroasa, cunoscut si sub numele popular de "Closca cu puii de aur" a fost descoperit in martie-aprilie 1837 de doi taraniin timp ce luau piatra de pe dealul Istrita (750 m). Angajatii care au sapat in craterul care se formase cu mii de ani in urma si de unde in antichitate izvora apa termala au dat peste cele sapte placute de aur, circa 600 de monede, o statuie de marmura, patru altare si diferite alte obiecte. Prima descoperire, cea de la sfarsitul secolului al XIX-lea, cuprindea mai multe obiecte de aur, o fibula cruciforma cu butoni, o bratara cu capetele ingrosate, trei inele, o catarama de centura si o a doua catarama mai mica, cinci pandantivi cu clopotei, doua cani de argint, o banda de aur si mai multe aplice, folosite probabil pentru ornamentarea sau repararea unor vase.

acum 41 luni (27 Feb 2017)

Numeroase artefacte din aur, unele vechi de peste doua milenii, fac parte din tezaurul Romaniei si sunt pastrate in muzeele din tara. In ultimii ani, dupa recuperarea unui numar impresionant de obiecte de patrimoniu care au fost sustrase din siturile cetatilor dacice, tezaurul tarii s-a imbogatit simtitor. Iata cele mai pretioase si mai deosebite obiecte de aur din colectiile muzeelor:

1 Kosonii, descoperiti numai in tinuturile vechii Dacia

Peste 1.000 de kosoni din aur, majoritatea descoperiti de braconieri in siturile cetatilor dacice din Muntii Orastiei, au fost recuperati pana in prezent de statul roman. Monedele dacice cantaresc fiecare in jur de opt grame, au fost batute la cald si au o figuratie inspirata de cea a denarilor romani.

2 Closca cu puii de aur

Tezaurul de la Pietroasa, cunoscut si sub numele popular de "Closca cu puii de aur" a fost descoperit in martie-aprilie 1837 de doi taraniin timp ce luau piatra de pe dealul Istrita (750 m). Din tezaurul compus initial se pare din 22 de piese, s-au putut recupera doar 12, in greutate totala de aproape 19 kilograme. Dintre acestea cinci sunt lucrate doar din aur: un platou mare, de 7,6 kilograme, o cana (oenochoe), o patera (platou mai mic) cu decor in relief si o statueta in centru, un colan cu o inscriptie gravata cu caractere runice, un un colan simplu.

3 Bratarile de aur

Cele mai valoroase tezaure antice descoperite in ultimele decenii pe teritoriul Romaniei sunt cele ale bratarilor dacice din aur masiv, scoase la iveala in urma sapaturilor neautorizate efectuate de barconieri, in situl orasului antic Sarmizegetusa Regia. Sunt date despre existenta a 24 de spirale de aur dintre care 13 au fost recuperate de autoritatile romane, dupa ce majoritatea au ajuns pe piata neagra a antichitatilor. Obiectele au fost realizate de mesterii din vremea dacilor intr-o maniera rar intalnita, de stantare si batere la rece si ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro