10 obiceiuri ciudate ale romanilor din secolul al XIX-lea, care i-au "sedus" pe straini: umblau cu ciomagul la brau, se tratau doar cu apa si rugaciuni

10 obiceiuri ciudate ale romanilor din secolul al XIX-lea, care i-au

Locuitorii tarilor romane din secolul al XIX-lea au atras curiozitatea occidentalilor prin numeroasele lor traditi si superstitii, dar si printr-un mod de viata care se dezvaluia cu totul diferit fata de cel al calatorilor straini care au cutreierat tinuturile actuale ale Romaniei. Calatorul cel mai indiferent, cel mai ingrijorat, cel mai morocanos nu se poate sa nu fie inviorat la vederea acestui surugiu plin de verva, de antren, de filosfie, de rapiditate, de veselie. Doresc sa spun doar atat, ca parul lor incalcit, ochii lor mici si sfredelitori, modul lor banuitor de gandire, inclinatia lor spre bautura si lipsa oricarei educatii ii aseaza destul de jos in raport cu alte popoare, in ceea ce priveste nivelul de educatie.

acum 48 luni (19 Apr 2017)

Locuitorii tarilor romane din secolul al XIX-lea au atras curiozitatea occidentalilor prin numeroasele lor traditi si superstitii, dar si printr-un mod de viata care se dezvaluia cu totul diferit fata de cel al calatorilor straini care au cutreierat tinuturile actuale ale Romaniei. Iata cateva dintre cele mai pitoresti descrieri oferite romanilor, de catre autorii straini care au trait in mijlocul lor.

1 Boli tratate cu apa si rugaciuni

Joseph Caillat, medic francez, se arata uimit de multimea superstitiilor romanilor. "Pentru a se simti impacat, omul ajunge sa faca semne ale crucii, sa se prosterneze in fata imaginilor, sa le sarute, sa aprinda lumanari in fata sfantului favorit", relata medicul. L-au uimit faptul ca tratarea bolilor din acea perioada se facea empiric, iar cei mai multi dintre romani apelau la vraci si la preoti, medicii lipsind. Cand este bolnav taranul nu are decat apa si rugaciunile preotilor, adica apa de Coran a musulmanilor", constata Joseph Caillat ("Calatori straini despre Tarile Romane in secolul al XIX-lea. "Abstinenta din zilele de post este atat de aspra incat nu poti cumpara, cu aur, nici macar o cana de lapte.

3 Casatoriti din copilarie

Abatele Felice Caronni se arata mirat de obiceiul casatoriilor la varste fragede. "Tineretul se casatoreste devreme, caci o fata este petita de la 12 ani. Atunci cand parintii tanarului indragostit nu i-au desemnat inca o sotie, se duc sa se inteleaga cu parintiii aceleia pe care el o doreste, le ofera cat pot in bani sau in lucruri pentru a o capata si dupa ce s-a incheiat intelegerea, trebuie sa se faca nunta in doua sau cel mult in patru saptamani", afirma calugarul italian, ("Calatori straini despre Tarile Romane, in secolul al XIX-lea", Editura Academiei Romane, 2004).

4 Se impacau usor cu religia

Felice Caronni, arheolog italian, afirma ca romanii se impacau usor cu credinta. Se mai gasesc inca printr... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro