10 motive pentru educatie sexuala in scoala

10 motive pentru educatie sexuala in scoala

Ti-e teama sa mergi pentru ca "e rusine", ti-e teama sa mergi pentru ca stii ca nu vei putea purta un dialog cu medicul. Pentru ca varsta medie pentru inceperea vietii sexuale in Romania e 15 ani si jumatate (potrivit acestui studiu UNICEF), iar elevul de liceu de la dumneavoastra din casa/clasa probabil deja a facut sex, sau e aproape sa faca asta si are nevoie de toate informatiile ca sa fie in siguranta. Pentru ca nu-i incurajam pe tineri sa faca sex si nu le zicem cum sa faca sex, ci le explicam cum sa fie in siguranta DACA fac sex si atunci cand fac sex.

acum 117 luni (16 Sep 2014)

>

Vinerea trecuta am vorbit in fata a peste 100 profesori de biologie din Bucuresti, la consfatuirea lor generala pentru anul scolar care incepe astazi. Scopul era sa le explic ce face SEXUL vs BARZA, site-ul de educatie sexuala pe care il conduc, si cum il pot folosi drept resursa didactica pentru lectiile de anatomie. In timpul prezentarii am mentionat ca putem corela lipsa educatiei sexuale din tara noastra cu natalitatea foarte ridicata la minore (39 la 1000 in Romania, vs. Apoi a zis ceva de "fetele de 10 ani care raman insarcinate", facand aluzie la niste presupuse "moravuri usoare" ale acestor fetite care duc la faptul ca fac copii foarte devreme. I-am explicat ca la 10 ani, ele sunt sub varsta consimtamantului potrivit legii din Romania si ca daca ajung sa fie insarcinate, asta inseamna ca au fost abuzate, iar vina este numai a agresorului. Iar mie mi s-a aprins un beculet ca nu toti profesorii, dar nici toti parintii nu stiu de ce este asa de necesara educatia sexuala in scoli.

De unde, asa, de inceput de an scolar:

10 motive pentru educatie sexuala in scoala

1. Pentru ca educatia sexuala ii fereste pe copii si tineri de abuzuri sexuale. Cand un copil stie ca urechea lui se numeste "ureche", iti poate spune ca s-a lovit la ureche. Cand stie ca piciorul e "picior", iti poate spune ca X colega l-a lovit cu piciorul. Dar multi copii si adolescenti nu stiu despre organele genitale decat ca sunt "acolo jos" si ca e "rusine". Nu au la ei uneltele lingvistice necesare pentru a povesti ca au fost victimele unui abuz sexual. Nici macar nu stiu daca au voie sa vorbeasca despre ceva "rusinos", despre care nu vorbim de obicei si la care au luat parte (chiar daca a fost fara voia lor). "Penis", "Vulva": educatia sexuala vorbeste clar despre toate partile corpului - pentru ca sunt niste parti ale corpului ca oricare altele - si ii ajuta pe copii si tineri sa poate faca asta. Pentru ca educatia sexuala tinteste sa faca din niste ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro