10 monumente istorice calcate in picioare de vandali: soarta trista a locurilor de poveste neglijate in ultimii ani
"Angajatii primariei au gasit o banca rupta si aruncata de pe platforma de artilerie, poarta de lemn de la intrarea in incinta I a fost rupta, mai multi stalpi de iluminat au fost rupti, iar sticla de protectie a fost sparta. 7 Furnalul din Govajdia Vechi de doua secole si unic in Romania, furnalul de la Govajdia a fost lasat de izbeliste de autoritati, iar in ultimii ani a suferit mai multe distrugeri. 9 Scoala de ucenici Fosta Scoala de ucenici din Hunedoara a fost construita in anii 1930 si a fost declarata recent monument istoric de categoria B.
Lasate fara aparare in fata turistilor needucati, multe dintre cele peste 500 de monumente istorice ale Hunedoarei au suferit distrugeri. Iata 10 dintre asezarile care au avut cel mai mult de suferit in ultimii ani:
1 Cetatea dacica de la Costesti
Cetatea Costesti din Muntii Orastiei se afla in patrimoniul UNESCO insa acest lucru nu a contat prea mult pentru unii dintre vizitatorii ei. Nici vacile nu au fost tinute departe de ea, iar cautatorii de comori si-au facut, de asemenea, simtita prezenta, lasand in urma gropi, unele chiar in carmizile monumentului.
2 Fostul spa daco - roman, cu labirinturi infundate in mizerie
Complexul de bai termale Germisara, din Geoagiu, datat in epoca romana este monument istoric de categoria A. Cei care viziteaza fosta asezarea antica, unde stramosii nostri se bucurau de beneficile izvoarelor tamaduitoare, gasesc un loc pustiu, aproape lasat de izbeliste. Labirinturile intunecoase ale craterului sunt de nepatruns din cauza mirosurilor neplacute si mizeriei lasate de turisti. Autorul distrugerilor a fost identificat, nu de catre autoritati, ci de localnicii care i-au gasit scrijelit numele pe zidurile monumentului istoric. Recent, alti vizitatori ai asezarii au fost acuzati ca au facut un foc de tabara chiar printre vestigiile antice.
4 Fetele Albe
Fetele Albe a fost considerata de specialistii in arheologie un cartier de lux al fostei capitale a Regatului dac, Sarmizegetusa Regia. Lasat de izbeliste, monumentul istoric a devenit loc de intalnire pentru amatorii de spiritism si paranormal. Acestia au lasat in urma cande, cruci scrijelite pe bolovanii care compuneau zidurile vechi de doua milenii, acatiste sau au luat cu ei bucati din ramasitele templelor distruse, pentru a-i ajuta in rugaciune. "Angajatii primariei au gasit o banca rupta si aruncata de pe platforma de artilerie, poarta de lemn de la intrarea in incinta I a fost rupta, mai m... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro