10 minute de stretching pe zi, pentru o postura corecta

- realizeaza un echilibru optim intre musculatura agonista (muschii ce initiaza si produc miscarea - n.r.) si cea antagonista (muschii care se opun miscarii produse de agonisti, cu rol de frana elastica - n.r.); Din stand pe genunchi cu sezutul pe calcaie, se asaza palmele pe sol cat se poate de in fata si se duce pieptul spre sol. Din sprijin pe genunchi si pe palme - palmele sunt departate mai mult de nivelul umerilor - un cot se flexeaza, iar umarul opus se duce cat mai aproape de sol. Daca aveti o biomecanica buna, nu petreceti prea mult timp in fata calculatorului si aveti un stil de viata care va permite sa trageti un pui de somn sau sa dati o tura de inot ori de cate ori aveti chef, atunci poate sunteti si voi unul dintre ei.

acum 75 luni (23 Jun 2017)

Uitam sa ne ridicam de la birou, ne surprindem in pozitii incomode si simtim dureri in diferite zone ale corpului fara sa le cunoastem cauza? Cateva miscari de stretching pe zi ne pot ajuta sa reechilibram postura si sa ne relaxam.

Gabriel Obirsan, antrenor personal

obirsangabriel.wordpress.com

Stretching-ul este o metoda provenita din Hatha-yoga si gimnastica, de intindere a tesuturilor "moi" ale aparatului locomotor, in scopul cresterii elasticitatii si flexibilitatii acestora.

Acesta include exercitii de intindere musculo-ligamentare controlate si caracterizate prin tempo lent. Urmaresc atingerea punctului maxim de alungire si mentinerea lui o durata de timp data.

- realizeaza un echilibru optim intre musculatura agonista (muschii ce initiaza si produc miscarea - n.r.) si cea antagonista (muschii care se opun miscarii produse de agonisti, cu rol de frana elastica - n.r.);

- accelereaza eliminarea produsilor de catabolism local prin activarea circulatiei sanguine si limfatice;

- creste abilitatea de invatare sau executare a miscarilor;

- scade riscul de aparitie a traumatismelor aparatului locomotor.

In literatura de specialitate pentru stretching sunt recomandate trei tipuri de solicitare:

1. intinderea pasiva - urmareste constientizarea starii de tensiune din tesuturile intinse si se caracterizeaza prin mentinerea pozitiei la limita maxima permisa de articulatie si muschi. Aceasta se poate realiza prin doua modalitati:

n stretching lejer: 30-40 sec., se mentine o intindere constanta, urmata de pauza; In acest caz starea de relaxare musculara apare ca urmare a inhibarii "reflexului de intindere".

Se recomanda ca duratele contractiei izometrice si intinderii sa fie egale, intre 10 si 30 secunde, cu 2-3 secunde de pauza pentru relaxare.

Tehnici de stretching

1. Stretching-ul dinamic se realizeaza prin miscari voluntare lente al... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro