10 lucruri pe care nu le stiai despre cozonac

10 lucruri pe care nu le stiai despre cozonac

Pana la jumatatea secolului al XIX-lea, francezii adaugasera la meniu al treilea fel, "desertul", care continea foarte des cozonac.Tehnologia a ajutat la usurarea procesului gatirii cozonacului: Bicarbonatul de sodiu, si curand praful de copt (un amestec uscat de bicarbonat de sodiu si un acid mediu), a inlocuit drojdia, facand aluatul sa creasca mai mult cu mai putin efort.

acum 95 luni (24 Dec 2014)

Legata si de principiul activ al dospirii, devine simbol al transformarii spirituale. Este o prajitura traditionala romaneasca, dar in egala masura si un desert bulgaresc (kozunak), sau un produs de patiserie italiana, numit panettone. 2 Printre ramasitele unor comunitati neolitice s-a gasit o forma de aluat de cozonac. De fapt erau doar niste graunte sfaramate, inmuiate si coapte pe o piatra calda. Arheo-logii au descoperit printre rui-nele din Egipt, cuptoare pen-tru copt, precum si desene facute acum cel putin 4.000 de ani, care dovedesc ca egiptenii stiau sa faca paine dospita de felurite tipuri, multe indulcite cu miere si mancate ca desert, si bere, de unde se deduce ca este foarte probabil sa nu fi fost straini de prepararea cozonacilor. Romanii au furat de la greci drojdia si painea dospita, dar au adaugat in cozonac fructe uscate. La inceput au fost doar doua varietati numitelibum si placenta, de la cea din urma venind termenulpasca din prezent.Libum era un cozo-nac mic, folosit ca ofranda adusa zeilor. Placenta, mult mai elaborat, este un cozonac cu branza, cu stafide si alune, care era servit impreuna cu un vin dulce. Unul, care avea forma unui tort mai degraba, fusese facut cu 13 kilograme de faina si continea unt, smantana, oua, condimente, stafide si miere. In Marea Britanie, prima reteta de cozonac apare intr-o carte de bucate in 1718, cu recoman-darea de a fi copt in forme lungi si inguste, recomandare care a ramas valabila si in zile-le noastre. In franceza, termenul care la noi a devenit cozonac se referea la o metoda de gatire. Se referea la faptul ca acest desert era gatit in interiorul cuptoarelor in formele folosite de bucatari la acea vreme. La sfarsitul zilei brutarul aduna resturile de pe formele folosite sau din cuptor si le scotea afara pentru cersetori... Pana la jumatatea secolului al XIX-lea, francezii adaugasera la meniu al treilea fel, "desertul", care continea foarte des cozonac.Tehnologia a ajutat la usurarea procesului gatirii cozo... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro